Közélet

Egy órát beszélhet kedden Bajnai és Gyurcsány

Teljes egyetértés volt a frakciók között a keddi plenáris ülés technikai kérdéseiben – fogalmazott csütörtökön a házbizottság ülését követően Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

Kedden a parlament plenáris ülése 13 órakor kezdődik egy mandátumigazolással, mert Szabados Ákos, az MSZP képviselője lemondott mandátumáról - közölte Szili Katalin.

Ezt követően kezdődik a konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló vita. Elsőként Gyurcsány Ferenc leköszönő és Bajnai Gordon leendő miniszterelnök szólalhat fel, mintegy 60 percük lesz erre.

Majd a frakciók felszólalásai és viszontválaszai következnek 20-20, illetve 10-10 percben. A vita után Bajnai Gordon 15 perces viszontválaszát hallgathatjuk meg.

Ezután kerül majd sor a határozathozatalra és az eskütételre várhatóan egy újabb kormányfői beszéddel.

Az Országgyűlés napirendje ezután sem ér véget. A képviselők szavaznak majd a költségtérítésről szóló népszavazás kérdéséről, illetve a parlament feloszlása is napirendre kerülhet. Interpellációk, azonnali kérdések, kérdések, illetve napirend előtti és napirenden kívüli felszólalások nem lesznek – jelentette be Szili Katalin.

Elkezdődnek kedden az új miniszterek személyeivel összefüggő bizottsági meghallgatások is, mintegy 30 bizottsági meghallgatásra kerül sor kedden és szerdán. A Bajnai-kormány eskütétele április 20-án lesz, addig ügyvezető kormánya lesz az országnak.

Szili Katalin azt is javasolni fogja, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszaka két héttel tovább tartson: az eredetileg tervezett június 15-e helyett a hónap végéig.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója szerint erős kormányra van szükség, ezért új választásokra. Úgy vélte, a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal megszavazott kormány gyenge és illegitim.

Másrészt a pártok közötti politikai paktum és mutyi eredménye. Szerinte a leggyorsabb megoldás az új választás lenne, ezáltal társadalmi felhatalmazása is lenne a kormánynak a válságkezelésre.

Mint mondta, a parlament feloszlásának fideszes indítványa az alternatíva a Bajnai-kormány megválasztása, illetve az MSZP és az SZDSZ brutális megszorító csomagja ellen.

Bajnai Gordon Répássy Róbert MSZP Fidesz Szili Katalin Parlament házbizottság
Kapcsolódó cikkek