Közélet

Hiába a dezodor, a nők az orruk után mennek!

Közismert, hogy a nőknél a testszag szerepet játszik a párválasztásban. Egy új kísérlet azonban azt is kiderítette, hogy "gyengébbik nemet" dezodorokkal sem lehet becsapni, ellentétben a férfiakkal.

"Nőknél nagyon nehéz megakadályozni a testszag érzékelését, ezzel szemben a feladat sokkal könnyebb férfiak esetében" – összegezte a LiveScience-nek tapasztalatait Charles Wysocki Monell Chemical Senses Center munkatársa.

A tudós és kollégái hónaljverítéket gyűjtöttek mindkét nem tagjaitól, majd arra kérték a kísérlet résztvevőit, hogy értékeljék azokat. Amikor a minták önmagukban kerültek sorra, mind a nők, mind a férfiak egyformán érzékelték a szagukat. Amikor azonban a minta tulajdonosa dezodort használt, a férfiak sokkal könnyebben "bedőltek".

A kísérlet során 32 különböző izzadásgátlót próbáltak ki. A nők számára ezek közül csak kettő fedte el a testszagot, a férfi csoport tagjai viszont 19 dezodort ítéltek hatásosnak. Wysocki szerint az eredmény azt mutatja, hogy az emberi veríték elsősorban a nők számára hordoz fontos információt, ezért esetükben jóval nehezebb elfedni a testszagot.

veríték testszag izzadság tudós dezodor
Kapcsolódó cikkek