Közélet

Ismét nagy fogás: 200 millió forintnyi cigaretta eper mögött

A papírok szerint Görögországból Belgiumba szállított földiepret az a kamion, amely Ártándon akadt fenn a pénzügyőrök hálóján.

A német teherautó rakterét röntgennel világították át és észrevették, hogy csak az első sor raklapon van eper, mögötte az összes raklapon cigarettát rejtettek el. Összesen csaknem 400 ezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettát találtak a vámosok a raktérben.

Az illegális rakomány értéke eléri a 200 millió forintot – tájékoztatta a VGO-t a vámszervezet. A nagy mennyiségű cigaretta lefoglalása közben egy másik német kamion érkezett a határátkelőhelyre és sietősen távozni akart, ám ezt is félreállították a pénzügyőrök.

A jármű ugyanannak a fuvarozó cégnek a tulajdonában volt, mint az előző, s papírjai szerint Németországba tartott és műanyag evőeszközöket szállított. A röntgenes átvilágítás ennél is kimutatta, hogy az egyébként legálisan szállított áruk között elrejtett – 220 ezer doboznyi – cigarettát, amelyek értéke 140 millió forint.


 
A rekord mennyiségű illegális szállítmányt és a két kamiont a pénzügyőrök lefoglalták és visszaélés jövedékkel bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak.
 
Közben az is kiderült: az egyik sofőr nem tartotta be a vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályokat, a másik pedig házilag bütykölte meg a menetíró (tachográf) készüléket. A német sofőrök tetteikért több százezer forint közigazgatási bírságra számíthatnak.

csempész pénzügyőr határ VPOP röntgen cigaretta vám
Kapcsolódó cikkek