Közélet

"Lefegyverzik" Amerikát?

Az 534 milliárd dolláros amerikai védelmi költségvetés radikális átalakítását jelentette be Robert Gates védelmi miniszter.

A több, nagyszabású fegyverkezési program leállítását is tartalmazó (összességükben azonban nullszaldós) változtatásokat szerinte az indokolja, hogy az USA-nak az iraki és az afganisztáni hadműveletekhez hasonló, „szabálytalan” háborúkhoz kell alkalmazkodnia.

Ezért fejezik be például az ötödik generációs, F–22-es vadászrepülőgépek gyártását, amelyek a hagyományos, nyílt összecsapások során lennének leginkább alkalmazhatók. Az elszabaduló költségek okozták viszont a vesztét a helikopterprogramnak.

Gates alaposan megnyirbálta a rakétavédelmi rendszerek költségvetését is, miközben a program egészét az Észak-Koreához hasonló „lator” országok jelentette fenyegetésre összpontosítva alakította át. Több pénz juthat azokra a rakétákra is, amelyekkel az al-Kaida Pakisztán törzsi területein kialakított állásait támadják.

A törvényhozás több tagja a bejelentés után éles szavakkal bírálta a döntéseket. James Inhofe republikánus szenátor azzal vádolta meg a kormányzatot, hogy „lefegyverzi Amerikát”. Katonai szakértők azt furcsállják, hogy a Pentagon miként dönthetett ekkora horderejű változásokról még az idén kezdődő, négyévente esedékes védelmi felülvizsgálat előtt.

Gates lator országok Észak-Korea USA hadsereg Amerika f-22 lefegyverzik költségvetés
Kapcsolódó cikkek