Közélet

Pető Iván: "Nem tudom a megoldást, le kell lépni"

Mindig is tudtam, hogy a világ nem kerek, de a demokrácia működésében, a toleranciában rosszabbul alakultak a dolgok, mint vártam – mondta Pető Iván a 168órában.

Csak az lehet itt sikeres, aki felelőtlen – állítja a liberális politikus, aki szerint a világgazdasági válság a világ állapotáról nem fest túl jó képet, de élesen megvilágítja az elmúlt húsz év sok itthoni gondját s azok következményeit is.

Szerinte az SZDSZ gazdasági értelemben jobboldali liberális, mivel mindig is kapitalizmust akart. Szociális, kisebbségi és kulturális ügyekben viszont inkább baloldali liberális. Pető Iván úgy véli: az SZDSZ „nagyságrendbeli ereje” akkor sem változott volna, ha nem megy bele a koalícióba. Erős koalíciós érv volt, hogy átformálhatják az intézményrendszert és a gazdaságot. „Ha nem vagyunk jelen, Horn Gyula nem viszi át a Bokros-csomagot, hiába volt az MSZP-nek 53 százaléka, hiszen a pártja akkor sem értette meg őt”

Pető a lapnak elmondta: mára olyanok lettek a viszonyok, amiben már nem találja a maga szerepét. „Nem azért szálltam be egykor a rendszerváltásba, hogy olyan világ formálódjon, amilyen mára lett. És ha nem tudom a megoldást, le kell lépni – tette hozzá.

Pető Iván SZDSZ
Kapcsolódó cikkek