Közélet

Sertésinfluenza: egyeseknek ez hatalmas üzlet!

Ahogy a világ országai minden szükséges óvintézkedést igyekeznek megtenni annak érdekében, hogy a sertésinfluenza-járvány terjedését megakadályozzák, és a betegek számára a megfelelő kezelést megtalálják, a hamisítók úgy próbálnak meg gátlástalanul hasznot húzni a helyzetből

A világpiac a hamis gyógyszerekkel való arányának folyamatos növekedésével kénytelen szembenézni. A hamisítók mindig a piaci igényeket próbálják kielégíteni. Afrikában és Ázsiában hamis malária elleni és HIV-gyógyszereket, Észak-Amerikában és Európában hamis koleszterin- és testsúlycsökkentő, valamint erekciós problémák kezelésére alkalmazott készítményeket próbálnak értékesíteni - írta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület honlapja.

Ráadásul - a gyógyszergyártókhoz és az egészségügyi szakemberekhez hasonlóan - a hamisítók is tisztában vannak azzal, hogy egy nagyobb járványveszély kialakulása jelentősen megnöveli a keresletet bizonyos készítmények iránt.

A sertésinfluenza-járvány miatt az érintett országokban jelenleg rendkívül nagy a kereslet a vírusos megbetegedések kezelésére használt készítmények iránt. Az egészségügyi szervezetek és a kormányok a vírus terjedésének megakadályozására tett óvintézkedések mellett igyekeznek biztosítani, hogy elegendő gyógyszer álljon rendelkezésre a vírus kezelésére.

A helyzetre azonban a gyógyszerhamisítók is reagálnak, interneten és más forrásokon keresztül próbálják elérhetővé tenni saját termékeiket a potenciális vevők számára. A hamis készítmények azonban rendkívül veszélyesek: aki ezeket megvásárolja és fogyasztja, az a gyógyulási esélyeit jelentősen rontja. A szakemberek ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy néhány egyszerű tanács betartásával elkerülhető a hamis gyógyszerek vásárlása.

Javaslataik szerint egészségügyi panaszok jelentkezése esetén mindenképpen érdemes konzultálni egészségügyi szakemberrel, mert kizárólag ő tud megfelelő kezelést javasolni. Emellett tanácsolják, hogy csak megbízható forrásból, az egészségügyi hatóságok által kibocsátott működési engedéllyel rendelkező patikákban és online gyógyszertáraktól vásároljunk gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket.

A haszonlesők "természetesen" máris lecsaptak a vírusveszély jelentette helyzetre. Az antivírus-programokkal foglalkozó és számítógép-biztonsági McAfee cég bejelentése szerint az elmúlt napokban több millió spam árasztotta el az internetes postafiókokat, amelyek hamis gyógyszereket kínálnak a sertésinfluenza kezelésére, illetve illegálisan működő online patikákat reklámoznak. A vállalat közleménye szerint a hétfői spamforgalom 3-4 százalékát az ilyen levelek tették ki.

gyógyszer hamis gyógyszer sertésinfluenza
Kapcsolódó cikkek