Közélet

Tízezer forintos büntetés, ha nem takarít kutyája után

Tavaly életbe lépett a Bécsi Tisztasági Törvény, így már pénzbírságot is kap, aki nem takarítja el kutyája piszkát az osztrák fővárosban.

Tavaly 40 ezer, idén 18 ezer táblácskát helyeztek el Bécs parkjaiban, virágágyásaiban, járdaszegélyei mentén és a fák tövében, hogy így emlékeztessék a lakosságot arra, büntetés jár azért, ha valaki nem takarítja el az ürüléket kutyája után. A kampány arca egy Jack Russel terrier, aki egy "Neked 36 euró nem számít?" – táblát tart a szájában.

Aki ugyanis semmibe veszi a törvényt, az 36 eurós (kb. 10. ezer forint) bírsággal számolhat; tavaly 462 kutyatulajdonost büntettek meg, csaknem négyszázat pedig szóbeli figyelmeztetésben részesítettek. Az ellenőrzést végző közterület-felügyelők valamint a kertészeti vállalat munkatársai 34 esetben feljelentést is tettek – írja a Compress

A nemtörődöm kutyatulajdonosoknak egyébként nincs is igen mire hivatkozniuk, mivel városszerte 2.060 zacskóadagoló áll rendelkezésükre. 2004-ben még csak 25 helyen volt ilyen.  A tartókat a kertészeti és a köztisztasági vállalat munkatársai töltik fel és ellenőrzik, de ha valamelyik adagoló véletlenül kifogyna, csak egy telefonjukba kerül a kutyásoknak, hogy feltöltsék. Tavaly, a kampány eredményeként az otthonukat egy vagy több kutyával megosztó bécsiek 98 százalékának tűnt fel a bírságra figyelmeztető Jack Russel terrier.

kutya takarít Bécs büntetés
Kapcsolódó cikkek