Közélet

Újabb csatlakozók a Liga május 1-jei tüntetéséhez

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) is csatlakozik a Liga Szakszervezetek által meghirdetett május 1-jei demonstrációhoz - erről Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke számolt be a CÖF keddi sajtótájékoztatóján.

Palkovics Imre elmondta: a demonstráción a Bajnai-csomag megszorító intézkedései ellen tiltakoznak. Mint fogalmazott: a CÖF és a MOSZ közösen utasítják el a kormány pénzbehajtó akcióját, amely elsősorban a táppénz csökkentése miatt a betegeket, a 13. havi elvételével az időseket, a családtámogatási rendszer átalakításával a gyermekeket, vagyis a legkiszolgáltatottabbakat sújtja.

Hozzátette: Bajnai Gordon miniszterelnök bizalmat kért, de a szakszervezetek, a munkavállalók szerint ennek a bizalomnak nincs meg az alapja, mert olyanoktól kérik a megszorításokat, akik maguk a rendszernek a működtetői - írja a bama.hu az MTI alapján.

A sajtótájékoztatón átadott sajtóanyag ehhez még azt is hozzáteszi, hogy "az új kormányban szép számmal vannak olyan ügyeskedők, korunk gazdasági csúcsszaktekintélyei, akik a maguk által teremtett magyar piaci körülmények elől menekítették ki off-shore cégeken keresztül vagyonukat a méltányos közteherviselés alól".

Példaként említette azt is, hogy olyan kormányszóvivőt választottak a kormány új arcának, aki a 2008-as ferihegyi sztrájk alatt cinikus módon nyilatkozott a munkavállalók követeléseiről. Hozzátette: mindez jól jellemzi a kormány viszonyát a magyar társadalomhoz, a szegényekhez.

Csizmadia László, a Patrióták a Gazdaságért és a Közjóért Egyesület elnöke arról beszélt, hogy amennyiben a kormány privatizációs intézkedései indokolják, folytatják az utcai demonstrációk szervezését. Mint fogalmazott: "a CÖF minden befolyását latba fogja vetni a nemzeti károkozó módon történő privatizációjának megakadályozása érdekében, ez természetesen jelentheti több százezer ember fizikai ellenállását is".

Szólt arról is, hogy figyelemmel kísérik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. önrevízióját, továbbá létrehoznak egy, a CÖF alkotmányozást előkészítő munkáját végző szaktanácsadó szervezetet, amelyben alkotmányjogászok - Kukorelli István, Zlinszky János, Zétényi Zsolt és Samu Mihály - vesznek részt. Mint mondta, május 23-ra összehívják a Civil Összefogás Fórum első nagygyűlését, ahol áttekintik és jóváhagyják a civil nemzetstratégia kidolgozott elemeit.

Emellett a civil összefogás értelmiségi köre, mintegy 150 közéleti személyiség és szakember vidéki előadássorozatot kezd. Ennek célja a civil nemzetstratégia, az alkotmányjogi alapelvek, az előre hozott választások és a pártállástól független civil összefogás fontosságának erősítése. Csizmadia László azt is bejelentette, hogy augusztus 20-án nagyszabású demonstrációt terveznek az önkormányzatok, civil szervezetek, gazdakörök, kamarák, szakszervezetek, polgári körök, határon túli magyarok, kisebbségek meghívásával annak érdekében, hogy bemutassák és elfogadásra ajánlják programtervüket.

Piukovics Gábor, a Magyar Konzervatív Alapítvány képviseletében arról beszélt, hogy a CÖF választ kapott a Köztársasági Elnöki Hivataltól az április 14-én az államfőnek eljuttatott petícióra. Ebben az április 20-án jegyzett levélben az áll: az államfő március végén kifejtette álláspontját az előre hozott választások szükségességével kapcsolatban, majd Piukovics Gábor ismertetése szerint arra is kitér, hogy a civilek ne kérjenek a köztársasági elnöktől olyat, amelyet az alkotmány nem tesz számára lehetővé. Simon János, a CÖF szóvivője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy több száz civil szervezet tagja a CÖF-nek, de pontos számot arra hivatkozva nem tudott mondani, hogy olyan szervezetek is tagokká váltak, amelyek további szervezeteket tömörítenek.

Szöőr Anna, az Október 23. Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért elnöke arról beszélt, hogy április 14-én gyűjtést kezdtek a Hajdú-Bét károsultjai, "azaz Bajnai Gordon kifosztottjai javára". Eddig háromszázezer forintot gyűjtöttek össze, amelyet három család részére juttattak el. A Civil Összefogás Fórum, illetve a hozzá tartozó civil szervezetek tartottak nagygyűlést április 5-én a Hősök terén, valamint április 14-én az Alkotmány utcában, előre hozott választásokat követelve.

LIGA szakszervezet demonstráció CÖF
Kapcsolódó cikkek