Közélet

Kis odafigyeléssel 78 milliárdot is megtakaríthatnánk

A világban megtermelt energia mintegy 20 százalékát világításra használjuk, ám ennek az energiának a nagy része kárba vész a rossz szokások, illetve az elavult világítástechnikai megoldások alkalmazása miatt. A GE Lightning tippjei a Környezetvédelmi Világnap alkalmából.

Egyszerűen csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat, hozzájárulhatunk a klímaváltozás csökkentéséhez és mindeközben takarékoskodhatunk villanyszámlánkon is.

Méghozzá nem is akármennyit: a Nemzetközi Energiaügynökség adataival  és a lakossági áramárakkal számolva évente mintegy 78 milliárd, azaz háztartásonként 26.169 forintot takaríthatnánk meg. Ehhez csupán arra kell odafigyelnünk, hogy az akár 80%-kal kevesebb energiát használó, környezetbarát fényforrásokat vásároljunk.

Minden évben június 5-én ünnepeljük az ENSZ által létrehozott Környezetvédelmi Világnapot. Az idei év jelmondata: „A bolygódnak szüksége van Rád! Tegyünk együtt a klímaváltozás ellen!”  A GE Lighting néhány egyszerű tippje segítségével Ön is tehet olyan apróbb változtatásokat az otthoni világítás terén, melyek hozzájárulhatnak a klímaváltozás enyhítéséhez – ráadásul a villanyszámlán is spórolhat.

Milyen egyszerű változtatásokkal csökkenthetjük otthonunk, munkahelyünk világítási költségeit?

Kompakt fénycsövek - cseréljük le a régi izzókat!

Az energia-megtakarítás legegyszerűbb módja, ha kompakt fénycsövekre cseréljük az izzólámpákat otthonunkban vagy a munkahelyünkön. Egy régi izzó nagy hatásfokú fénycsőre való lecserélésével több mint 80 százalékos energia-megtakarítást érhetünk el – egyetlen egyszerű mozdulattal. Képzeljük csak el, mennyi energiát takaríthatunk meg, ha öt, tíz, tizenöt vagy akár még több izzót cserélünk ki! Ráadásul Koltai Zoltán, a GE Lighting globális újtermék fejlesztési igazgatója szerint a fénycsövek ugyanakkora fényerőt biztosítanak, mint a hagyományos izzók, ám élettartamuk azokénak 12-szerese.

Vásároljunk energiatakarékos háztartási gépeket!

Az energiatakarékos lámpákkal akár 75 százalékos energia-megtakarítást érhetünk el otthonunkban vagy munkahelyünkön. Ugyanez vonatkozik az energiatakarékos minősítéssel ellátott háztartási- és irodai gépekre, valamint egyéb termékekre is. Ma már minden forgalomban lévő háztartási gépen, fényforrás csomagolásán, valamint gépkocsin is jól látható helyen fel kell tüntetni az EU-ban használatos energiacímkét.

A termékeket energiafogyasztásuk szerint A, B, C, D, E, F és G osztályba sorolják. Az A osztályba sorolt termék a leginkább energiatakarékos, míg a G osztályba sorolt a legkevésbé. Az energiatakarékos termékek továbbfejlesztésével párhuzamosan néhány terméknél, például a hűtőszekrényeknél bevezették az A+, illetve az A++ jelölést is.   

Kültéri világításhoz érzékelős lámpákat!

Kültéri világításhoz, az irodák vagy a középületek kommunális helyiségeinek megvilágításához Koltai szerint érzékelőkkel felszerelt rendszereket tanácsos választani, melyek csak éjszaka, illetve mozgásra kapcsolnak be. A mozgásérzékelős vagy a nappali fényt érzékelő berendezések segítségével energiát takaríthatunk meg, és csökkenthető a háztartások, illetve a vállalatok villanyszámlája.

Kapcsoljuk le a lámpákat!

Kapcsoljuk le a lámpát, ha nem tartózkodunk az adott helyiségben. Gyakori rossz szokás, hogy égve hagyjuk a lámpát amikor nincs is rá szükség. Ne feledjük: a lámpa lekapcsolásával nemcsak a környezetet kíméljük, hanem pénzt is megtakarítunk. Ha mégis égve szeretnénk hagyni a lámpákat a házban, amikor elmegyünk, akkor gondoskodjunk arról, hogy ezek energiatakarékos lámpák, például kompakt fénycsövek legyenek.

A harmadik forradalom zajlik a világítástechnikában!

Az izzólámpa feltalálója, a GE alapítója, Thomas Edison valódi forradalmat indított el: négy-öt generációval ezelőtt az emberek gyertyával vagy gázlámpával világítottak. Ma már teljesen természetesnek tekintjük a világítást, még éjszaka is. Mivel a világban megtermelt energia igen nagy részét világításra használjuk, rendkívül fontos nagyobb figyelmet fordítani az otthoni és a munkahelyi világítás megtervezésére. Tehát akár a nappali szobánkat újítjuk fel, akár egy irodaépületet tervezünk át, figyeljünk arra, hogy az energiatakarékos világítás az egyik legfontosabb szempont legyen.

A világítástechnikai iparágban most zajlik a harmadik forradalom, amely a világítás hatékonyságának maximalizálásáról szól. Az elmúlt években a kompakt fénycső technológia hatalmas fejlődésen ment keresztül, így ma ezek az energiatakarékos fénycsövek már a hagyományos izzók tökéletes alternatívái: azonnal bekapcsolnak, jó a fényminőségük, hosszabb az élettartamuk, és azonnali költségmegtakarítást biztosítanak.

Az energiatakarékos LED-ek (fénykibocsátó diódák) alkalmazása is egyre nagyobb méreteket ölt mind a kereskedelmi szférában, mind a háztartásokban, így izgalmas lehetőségek nyílnak olyan innovatív, energiatakarékos világítástechnikai konstrukciók kialakítására, melyek nem károsítják a környezetet.

Mindennapi szokásaink kismértékű megváltoztatásával és az okosan megválasztott világítástechnikai megoldásokkal könnyedén megtakaríthatunk némi energiát és pénzt. A GE Lighting üzletága a fénycsövek újrahasznosítására is fel szeretné hívni mindenki figyelmét: az elektromos és elektronikai berendezések visszavételére 2005 óta begyűjtő hálózatok állnak rendelkezésre. Az elhasznált energiatakarékos fénycsöveket díjmentesen le lehet adni számos kereskedelmi egységben elhelyezett gyűjtőládában.

energiatakarékos izzók környezetvédelem világítástechnika ge lightning
Kapcsolódó cikkek