Közélet

Legyőzte az államot Kenedi - Kártérítés tíz év után

Kenedi Jánosnak adott igazat az Emberi Jogok Európai Bírósága abban a jogvitában, amelyet az állampárti titkosszolgálati iratokhoz való szabad hozzáférés megtagadása miatt kezdeményezett a magyar állam ellen.

Az Európa Tanács égisze alatt működő strasbourgi bírói fórum kedden az MTI jelentése szerint kimondta, hogy "az eljárás túlzott elhúzódásával sérült a panaszosnak a tisztességes eljáráshoz fűződő joga, a Belügyminisztérium (BM) folyamatos ellenállásával pedig a véleménynyilvánítás szabadságának joga". Nem vagyoni kár megtérítéseként hatezer eurót, a felmerült költségek megtérítése címén hétezer eurót ítéltek meg Kenedi Jánosnak – írja a Népszabadság.

A történész 1998 szeptemberében az állampárti titkosszolgálatokról szóló tanulmány elkészítése céljából kért betekintést a BM-nél őrzött iratokba. A tárca ezt megtagadta, ezért Kenedi bírósághoz fordult. Hiába nyerte meg a pert, a BM csak azzal a feltétellel ajánlotta fel a betekintés lehetőségét, hogy titoktartási nyilatkozatot ír alá. A kutató ezt elfogadhatatlannak minősítette, és kérte az ítélet érvényesítését a bíróságtól.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy - tekintettel erre az egy dokumentumra - az ügy immár tíz és fél éve húzódik elintézetlenül, ami az eljárás túlzott elhúzódásának minősül; "a magyar hatóság folyamatosan ellenállást tanúsított a bíróság ítéletének végrehajtásával szemben, ami a magyar joggal is ellentétben álló, önkényes hatósági magatartás volt".

Kenedi Belügyminisztérium BM bíróság Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítés állambiztonság
Kapcsolódó cikkek