Közélet

Lendvai: Orbán lement kutyába

Ha el akarja törölni az ingatlanadót, tegye meg már holnap - a Fideszes vezetésű városokban - mondta a szocialista pártelnök.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke az ATV Pont 7 című műsorában azt mondta, pártja szerint a gazdasági válság idején nem kevesebb, hanem több Európára van szükségünk.

Mint kifejtette, véleményük szerint a válságban az unió és szervezetrendszere közepesre vizsgázott: nem sikerült úgy felgyorsítani a lassú bürokratikus döntésmodelljét, hogy a segély gyorsan odaérjen a vállalkozókhoz.

Több olyan eszköz kell az unió közös kasszájában is, ami a foglalkoztatás-politikát segíti – vélekedett Lendvai.

A műsorban a Fidesz EP-kampányáról is szó esett, konkrétan Orbán Viktorról is. Mint az MSZP elnöke elmondta, az már korábban is kiderült a Fidesz kampányáról, hogy kevésbé Európáról szól, mint a belpolitikáról.

Lendvai Ildikó szerint Orbán Viktor az ingatlanadóval kapcsolatban "lement kutyába". Az MSZP elnöke azt mondta, ne az EP- választásokkal töröltesse el Orbán az ingatlanadót, hanem "holnap". Lendvai emlékeztette rá, 23 fideszes városban van terület alapú ingatlanadó ma is, azokban akár már holnap meg lehetne szüntetni.

Az új adótörvénnyel kapcsolatban a politikus kifejtette: olyan személyi jövedelemadó rendszert vezetnek be, hogy az átlag jövedelből élőknek jövőre 15-20 ezer forinttal több maradjon a borítékban.

Ehhez azonban fedezetre van szükség, és Lendvai szerint a felelős politikus azt is megmondja, mi lesz a fedezet: - Én azt mondom például, a vagyonadó. Ami nem az átlag jövedelmű polgárt fogja érinteni, hanem a 30 meg az 50 millió fölötti ingatlantulajdonosokat – fejtette ki az MSZP elnöke.

A törvény elkészültének körülményeiről hozzátette: azt tette a kormány, amit minden kormány tenni szokott: legalább 80 változatot kidolgoztatott, majd a szerinte legjobb megoldást választotta.

Lendvai Ildikó adórendszer ingatlanadó Orbán Viktor vagyonadó magyar adórendszer adótörvények
Kapcsolódó cikkek