Közélet

Népnevelés és dugó! Az MDF Birka-díjat adott Demszkynek

AZ MDF szerint erőszakos népnevelési akciózás előtt az infrastrukturális feltételeket kell megteremteni

"Abszurd és nevetséges ötletnek tartjuk, hogy a Fővárosi Önkormányzat nyáron mesterséges dugókkal próbálná meg környezettudatos életmódra „nevelni” a fővárosi lakosokat. " - áll az MDF közleményében.

A fővárosban és környékén már így sem lehet közlekedni, a koncepciótlan útfelbontások, közműépítések miatt egymást érik a gödrök és útlezárások. A főváros mindezek mellett egyetlen elkezdett beruházását sem képes időben teljesíteni, a Szabadság híd és a 4-es metró körüli huzavona lassan paródiába torkollik, a Margit híd pedig majdnem életveszélyes, rövidesen lezárják. A kerékpárutak nagy része elhanyagolt, igen kockázatos közlekedni rajtuk.

A fővárosi vezetés legújabb hajmeresztő ötlete éppen az ellenkezőjét eredményezi annak, mint amit elvileg el akarnak érni vele. A mesterséges dugók következtében:  a káosz fokozódik, a légszennyezés ugrásszerűen emelkedik, erőteljesen nő az üzemanyagfogyasztás és az érintett területeken elviselhetetlenné válik a zaj.

A valódi környezettudatos városvezetés ismérve az lenne, ha először az infrastrukturális feltételeket teremtenék meg, megfelelő mennyiségű és minőségű kerékpárutat építenének, és megfelelő minőségű és járatsűrűségű tömegközlekedési hálózatot működtetnének olcsóbban, hogy megérje a tömegközlekedést igénybe venni. Addig viszont erőszakos népnevelési akciózásba kezdeni felesleges és ártalmas.

A gépkocsi tulajdonosok több csatornán is adóznak, a parkolás díjak 30%-kal nőttek, s ezért cserébe semmilyen minőségi szolgáltatás, valódi úthálózat javulás, kerékpárút-bővülés nem tapasztalható. Felmerül a kérdés: a Fővárosi Önkormányzat valóban teljesen el akarja lehetetleníteni a budapesti közlekedést? A meglévőkön túl valóban szükség van mesterséges dugókra is, miközben még a kerékpáros közlekedés feltételei sem adottak?

Az MDF fontosnak tartja a környezet védelmét, és a környezettudatos életmódra való áttérést, ám a megfelelő feltételek nélkül ez képtelenség. Az MDF az ilyen és ehhez hasonló képtelen ötletek honorálása érdekében megalapítja a Birka-díjat, melyet hamarosan eljuttat az azt méltán kiérdemlő városvezetésnek. 

birka-díj fővárosi közlekedés mdf Demszky
Kapcsolódó cikkek