Közélet

SZDSZ: hogyan tudjuk a holokauszttagadást büntetni?

Az utóbbi hónapokban ismételten éles vita bontakozott ki a szélsőségesekről – fogalmazott Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke napirend előtti felszólalásában.

Az utóbbi hónapokban ismételten éles vita bontakozott ki a szélsőségesekről – fogalmazott Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke napirend előtti felszólalásában.

Mint mondta, Orbán Viktor megjegyezte a Magyar Gárdával kapcsolatban, adni kell nekik két pofont és hazaküldeni őket. Fodor szerint ez nem biztos, hogy elég lesz. Kijelentette: másrészt az MSZP alkotmánymódosítást kezdeményez, azonban ehhez kétharmados többség kell. Úgy vélte, ez nem lesz meg. Ezek szerinte látszatmegoldások. Ehelyett az SZDSZ reális megoldásokat kezdeményez.

Fodor szerint jogi szabályozásra van szükség, illetve az ügyészség és a bíróságok erőteljesebb fellépésére. A szólás- és véleményszabadság mellett mindig is kiálltunk, de ezzel nem szabad visszaélni – jelentette ki Fodor Gábor.

Egyre több emberben félelem él az antiszemita kijelentések miatt, ezért az SZDSZ kezdeményezi, kezdjünk el pártegyeztetést, hogyan tudjuk a holokauszttagadást büntetni.

Ezzel a szimbolikus törvénnyel megállj lehetne parancsolni a szélsőségeseknek – zárta beszédét.

Nagyon sajnálom, hogy a szélsőséges nézetek terjedéséről kell itt a T. Házban beszélnünk, s majd minden héten szóba kerül – reagált erre Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára.

Jelezte, egyetért az SZDSZ elképzeléseivel. Reméli, az ellenzéki oldalon is ugyanígy gondolkodnak.

szélsőségesek SZDSZ Avarkeszi Dezső Fodor Gábor IRM Parlament
Kapcsolódó cikkek