Közélet

A cégek és a pártok "versengenek" a legkorruptabb címéért

A Transparency International ma megjelent legfrissebb felmérése szerint a lakosság fele úgy véli, hogy az üzleti szféra vesztegetések útján befolyásol politikai döntéseket.

Magyarországon az emberek legnagyobb része az üzleti szektort, illetve a politikai pártokat tartja a legkorruptabbnak. A korrupcióellenes világszervezet által szerdán bemutatott Globális Korrupciós Barométer közvéleménykutatás az átlagemberek korrupcióval kapcsolatos véleményét és tapasztalatait tárja fel. Az eredmények szerint Magyarországon minden harmadik ember úgy véli, hogy a kormány korrupció elleni törekvése hatástalan. A régióban lévő országok közül nálunk a legrosszabb a kormány megítélése, szemben Ausztriával, ahol a legjobb.

A Globális Korrupciós Barométer azt mutatja, hogy Magyarországon továbbra is az egészségügyben élnek legtöbben a megvesztegetéssel. Az egészségügyet a földhivatalok követik, harmadik helyen a közmű-szolgáltatók végeztek.

A magyarországi megkérdezettek az üzleti szektort (47 százalék) és politikai pártokat (42 százalék) tartják a legkorruptabbnak. Az eredmény a nemzetközi átlagot tükrözi. Az üzleti szektorról alkotott vélemény világszerte egyre lesújtóbb: az emberek több mint fele véli úgy, hogy az üzleti szféra gyakran megvesztegetéssel próbálja befolyásolni a politikát, törvénykezést, szabályozásokat.

"A nemzetközi eredmények egy gazdasági válság következtében józanul gondolkodó lakosságot, gyenge jogszabályi környezetet és a vállalatok számonkérhetőségének hiányát mutatják" - mondta Huguette Labelle a Transparency International elnöke. "Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a lakosság hajlandó a tiszta vállalatokat támogatni. A vállalatok részéről nagyon erős elkötelezettségre van szükség, elengedhetetlen a kormányzattal való pénzügyi és egyéb kapcsolataik átláthatóságának erősítése" – tette hozzá Labelle.

A Globális Korrupciós Barométer 2009-es adatai szerint, az elmúlt 12 hónapban Magyarországon a megkérdezettek 14 százaléka fizetett valamilyen formában csúszópénzt. A Gallup által 2007-ben mért 9 százalékos rátához képest ez jelentős visszaesést mutat. Régióbeli helyzetünket nézve az eredmény közepesnek mondható, Szerbiában, Ukrajnában 18-17 százalékos, ezzel szemben Horvátországban és Ausztriában alig 2-3 százalékos volt a megvesztegetések aránya.

A 2007-es adatokhoz viszonyítva a korrupciót bejelentők száma is közel azonos. A Globális Korrupciós Barométer szerint, a korrupciót észlelők mindössze 3 százaléka tesz bejelentést. Az emberek nagy része nem bízik abban, hogy a panasztétel után segítséget kap. A legtöbb megkérdezett szerint a korrupcióval kapcsolatos panaszok benyújtására fennálló rendszerek hatástalanok.

kenőpénz felmérés csúszópénz TI Globális Korrupciós Barométer Transparency International Gallup korrupció
Kapcsolódó cikkek