Közélet

Bajnai támogatása miatt mondott le a négy SZDSZ-ügyvivő

A testület szerdai ülésén lemondott posztjáról az SZDSZ négy ügyvivője: Béki Gabriella, Csőzik László, Gulyás József és Léderer Adrás. Az ügyvivők közleményükben lépésüket azzal indokolták, hogy az SZDSZ végül beállt Bajnai megválasztása mögé.

Döntésüket eredetileg március 30-án, azt követően hozták meg, hogy az SZDSZ ügyvivői testületének többsége támogatta Bajnai Gordon miniszterelnökké választását.

"A Bajnai-kormány támogatását akkor is és most is egy több éves folyamat végső állomásaként értékeltük. Küldötteink 2008 tavaszán, bár az ellenzéki pozíciót választották, az elmúlt egy év politikájával az SZDSZ nem válhatott hiteles ellenzéki párttá" - idézi az MTI alapján közleményüket a szoljon.hu.

A négy ügyvivő közölte: a bejelentés időpontját azért halasztották a június 7-i európai parlamenti választás utánra, hogy ezzel ne okozzanak zavarokat az SZDSZ választási kampányában. Kijelentették: nem gyengíteni, hanem javítani kívánták a listavezető Szent-Iványi István és az SZDSZ választási esélyeit, ezért is vették ki részüket érdemben a párt vidéki kampányából.

A távozó ügyvivők kitértek arra is, hogy elhatározásukat megerősítette a június 7-én tartott európai parlamenti választás eredménye, amelyen az SZDSZ mindössze 2,16 százalékos eredményt ért el.

"Ilyen történelmi kudarc esetén demokratikus pártokban megszokott eljárás, hogy a vezetők lemondanak posztjukról, felkínálva a párt tagságának tisztújítás és az útkeresés lehetőségét. Vállaljuk a ránk eső részt az SZDSZ kudarcából. Feladatunknak tekintjük továbbra is, hogy a szabadság és szolidaritás értékei érvényesüljenek Magyarországon, ehhez szükséges az önálló liberális alternatíva újraépítése, amiért tenni is kívánunk" - zárta közleményét a négy politikus.

2 SZDSZ 16 százalék Béki Gabriella EP-választás Szent-Iványi István Gulyás József és Léderer Adrás Csőzik László
Kapcsolódó cikkek