Közélet

Hack Péter: "Polgárháborús viszonyok alakulhatnak ki"

Ami ezen a baljós esős vasárnapon történt, megdöbbentő fordulat. A Fidesznek mindenképpen tisztáznia kell a Jobbikhoz fűződő viszonyát – állítja Hack Péter a 168órának.

Az egykori liberális képviselő a hetilapnak azt mondta: a Fidesz vagy világossá teszi, hogy a Jobbik a szövetségese, s akkor kiiratkozik az Európai Néppártból , vagy egyértelművé teszi, hogy ez a párt az ellenfele.

A jogász úgy véli, az alkotmány egyetlen gyönge pontja az, hogy túl könnyen módosítható, pedig szerinte tartalmilag nincs benne semmi, amit mindenáron módosítani kellene. „94-ben a koalíció olyan jogokat adott az ellenzéknek, amit maga is élvezni akart egy elvesztett választás után. Azt kell tenni a sportszerű ellenféllel, amit az - hatalomra jutva – viszonoz.” – mondta.

Szerinte ha a Fidesz kétharmados győzelem esetén csak annyit módosít az alkotmányon, amennyit az MSZP-SZDSZ koalíció, elégedettek lehetünk, de fontos lenne, hogy a Fidesz tanuljon abból, ami az uralma alatt működött és abból is ami nem.

Hack Péter szerint a jobboldal számos választási balsiker után joggal számít a végrehajtó hatalom megszerzésére. Ha ez nem történik meg, Magyarországon polgárháborús állapotok alakulhatnak ki. Ráadásul, ha kormányzó pártként csak mellébeszélnek, gyorsan kiábrándulnak belőlük és szavazótáboruk a Jobbiknál köthet ki.

Jobbik Fidesz Hack Péter
Kapcsolódó cikkek