Közélet

Július 4-én választ új elnököt az SZDSZ

Július 4-én tartják az SZDSZ küldöttgyűlését, amelyen megválasztják a párt új elnökét és az ügyvivő testület új tagjait - jelentette be az országos tanács (ot) szombati ülését követő sajtótájékoztatón Fodor Gábor pártelnök és Szent-Iványi István, az ot elnöke.

A pártelnök kitért arra is, hogy az ot tagjai előtt bejelentette: lemond tisztségéről.

Közölte, "fenntartotta az a jogot, hogy ő döntsön a lemondásáról, és ne más testület". Hozzátette: meg akarta adni az ot-nak azt a tisztelet, hogy előttük is bejelentse határozott lemondási szándékát. Világossá akarta tenni továbbá azt is, hogy lemondásáról csak ő határozhat, mert ez a döntés az elnök kezében van. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem kívánja magát újra jelöltetni - számol be a heol.hu az MTI alapján..

Elmondta azt is, a párt ügyvivői pénteken bejelentették, hogy a következő tisztújítás előtt lemondanak testületi tagságukról, hogy megnyissák az utat az új jelöltek számára. Fodor Gábor kijelentette, "rendezett formában" viszik végig ezt a folyamatot.

Kitért arra is, hogy a szombati ülésen Gusztos Péter bejelentette, hogy a tisztújítást követően lemond a frakcióvezető-helyettesi posztról, mert véleménye szerint a következő pártelnöknek kell meghatároznia, hogy ki legyen a frakcióvezető, illetve kik legyenek a képviselőcsoport vezető tisztségviselői. Az országos tanács ülését úgy jellemezte, hogy a nehéz helyzetnek megfelelő, de alapvetően "emelkedett, előremutató és a jövőben megoldást kereső" vitát folytattak.

Kijelentette, a szabad demokratákban erős az elszánás arra, hogy a mostani helyzetet arra használják fel, hogy "egy megújulva erős" képviseletet adjanak a magyar politikai liberalizmusnak. Közölte, a szélsőjobb megerősödése is azt mutatja, hogy erre nagy szükség van.

Kijelentett, az SZDSZ követett el hibákat, de Magyarországon sokan rendelkeznek liberális értékrenddel, és az ő képviseletükre szükség van. Elmondta azt is, hogy az országos tanács értékelése szerint egy nyolc-tíz év alatt lezajló folyamat eredményét követően veszítette el az SZDSZ a választók bizalmat. Ezt a bizalmat vissza fogják szerezni, de ennek útja csak a politikai és a személyi megújulás lehet - jelentette ki.

A kormány támogatása kapcsán kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a küldöttgyűlésen politikai témák is szóba fognak kerülni. Megjegyezte, a nyár folyamán el akarnak készíteni egy politikai alapvetést, amelynek eleme lesz az is, hogy miként viszonyulnak a kormányhoz. Azt viszont leszögezte, ennek elkészültéig az a döntés van érvényben, hogy a válságkezeléshez kapcsolódó elemeket támogatni fogják.

Az országgyűlési képviselőcsoport kapcsán elmondta, az ot ülésén sokféle javaslat elhangzott, az is, hogy a frakció tagjait új emberekre cseréljék le, de ezt a témát csak később vitatják meg. Arra a kérdésre, hogy Kóka János tett-e bejelentést a saját pozícióját illetően, azt mondta, hogy többen is felvetették ezt a témát, de a frakcióvezető nem szólalt fel az ülésen.

SZDSZ új elnök Fodor Gábor
Kapcsolódó cikkek