Közélet

Két napon belül az ötödik brit kormánytag mondott le - Meddig bírja Brown?

Újabb vezető brit kabinettag mondott le, távozásra szólítva fel egyben Gordon Brown kormányfőt is.

James Purnell munka- és nyugdíjügyi miniszter két napon belül az ötödik kormánytag - a szűkebb kabinetből pedig a harmadik -, aki hátat fordít az egyre ingatagabb helyzetű Brownnak, de ő az első, aki nyilvánosan a miniszterelnök lemondását sürgeti - írja a hvg.hu az MTI alapján.

Purnell a The Times és a The Sun pénteki kiadásaiban megjelent nyílt levelében azt írta: meggyőződése szerint ha Brown marad a Munkáspárt és a kormány élén, az "nem csökkentené, hanem növelné a konzervatív győzelem esélyét" a következő választásokon, ami "katasztrófa lenne az ország számára".

A távozó miniszter erre hivatkozva felszólította Brownt a lemondásra, annak érdekében, hogy "a pártnak esélye legyen a győzelemre". Purnell hangsúlyozta, hogy ő nem törekszik a miniszterelnöki tisztségre, és ha az a többségi álláspont születik, hogy Gordon Brown maradjon posztján, akkor ő a kormányt az alsóház hátsó padsoraiból "hűséggel" támogatni fogja.

A londoni politikai elemzői kör és a sajtó azonban egyre nagyobb esélyt lát arra, hogy Brownt - aki alig két éve vette át a kormányfői tisztséget Tony Blairtől - a kormánypárti padsorokban egyre terjedő lázadás végül távozásra kényszeríti.

Gordon Broewn lemond miniszter brit
Kapcsolódó cikkek