Közélet

Lezárják az alsó rakpartot, II. fokú készültség - Részletek!

Szombat reggel 8:00 órától II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a főpolgármester szombaton lezárják az alsó rakpartokat – írja a hivatal közleményében.

Az Országos Vízjelző Szolgálat ma 11:00 órakor kiadott tájékoztatása szerint a Duna vízállása Budapestnél 579 cm. Június 27. (szombat) 8:00 órától már II. fokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben a fővárosban.  A tegnapi előrejelzéssel összhangban emelkedik a Duna vízszintje, azonban az áradás sebessége valamelyest lassult. Ezért várhatóan szombaton a délelőtti órákban zárják le az alsó rakpartokat, az áradás függvényében az alábbi ütemezés szerint:

Lezárások

Vízállás (cm) Rakpartszakasz

+640 Budai oldal - Halász utca – Lágymányosi híd

+650 Pesti oldal - Dráva utca – Közraktár utca

A Főpolgármesteri Hivatal kéri azokat az autósokat, akik a rakpartokon parkolnak, hogy a mai nap folyamán mindenképpen vigyék el autóikat, mert a rakpart lezárásakor az otthagyott gépjárműveket a rendőrség elszállíttatja.

A szombati rendezvények és koncertek miatti útlezárásokról itt olvashat!

Budapesten várhatóan hétfőn, 704 centiméteren tetőzik, ezt követően várhatóan szerdától húzódik vissza medrébe a Duna. Ezután kezdheti meg az FKF Zrt. a rakpartok legmagasabb pontjainak takarítását. Az útviszonyok helyreállítása után indulhat meg újra a forgalom a lezárt utakon. A főpolgármester felkéri a budapestieket, hogy az árvízhelyzetre tekintettel a hétvégén és a jövő hét első felében, ha tehetik, hagyják otthon személyautóikat, és a közlekedéshez vegyék igénybe a BKV járműveit.

A Margitszigetet az árhullám az előrejelzések szerint nem veszélyezteti. A Római parti üdülőövezet mélyebben fekvő hullámtéri területein esetlegesen szükségessé váló védekezéshez a Főváros Polgári Védelmi Igazgatóság nyújt segítséget. A rakpartok lezárásán kívül más korlátozó intézkedésre előreláthatólag nem lesz szükség a fővárosban, az árhullám a lakóterületeket várhatóan nem érinti. A Főpolgármesteri Hivatal folyamatos összeköttetésben áll az Országos Vízjelző Szolgálattal, a bekövetkező változásokról szinte azonnal értesül, így képes tájékoztatást adni a szükséges intézkedések meghozatalához.

VG Online Lezárások Vízállás (cm) Rakpartszakasz

+640 Budai oldal - Halász utca – Lágymányosi híd

+650 Pesti oldal - Dráva utca – Közraktár utca -->

Duna rakpart lezár árvíz
Kapcsolódó cikkek