Közélet

Mára mindkét neoliberális párt elvesztette támogatottságát Gazsó szerint

Gazsó Ferenc szociológus szerint az MSZP és az SZDSZ az elmúlt években neoliberális politikát folytatott, mára pedig mindkét párt a politikai paletta peremére szorult.

A társadalom normális működését a globálkapitalista rendszer keretei között szociális piacgazdaságként lehetne leginkább elképzelni. A rendszerváltás célja ennek létrehozása volt, ebből a célból azonban nem valósult meg semmi - mondta Gazsó Ferenc szociológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

Magyarországot eddig két neoliberális beállítottságú párt, az SZDSZ és az MSZP vezette, ám mára mindkettő elveszítette társadalmi támogatottságát. Az előbbi teljesen lesodródott a politikai palettáról, míg az utóbbi egy nagy szavazóbázisú, domináns pártból középpárttá zsugorodott - tette hozzá az egyetemi tanár.

Az a gazdasági és társadalompolitika, amit e két párt folytatott és az országra kényszerített, külső igényeknek felel meg, a politikai erőcsoportok pedig, amelyek a leginkább elkötelezték magukat ennek, elvesztették társadalmi támogatottságukat, és egyúttal alkalmatlanná is váltak arra, hogy az ország problémáit kezeljék - magyarázta Gazsó Ferenc.

SZDSZ MSZP Gazsó Ferenc neoliberális
Kapcsolódó cikkek