Közélet

Nekifutnak a hazai kutatók

Várhatóan június végére zárul le a NEKIFUT – vagyis Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Felmérés és Útiterv - projekt első szakasza – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke. A tavaly szeptemberben indult kezdeményezés keretében jelenleg a kutatási infrastruktúrák első kérdőíves felmérésének értékelése folyik.

A projektet az NKTH koordinálja, de a szakmai tartalmat a kutatók széles körének aktív részvétele határozza meg.

Jelenleg is folyik a kutatási infrastruktúrák első kérdőíves felmérésének kiértékelése. A felmérés a hazai kutatók által használt külföldi berendezésekre is kiterjedt, emellett a kutatók javaslatokat tehettek a kutatási infrastruktúra fejlesztésére vonatkozóan. Mintegy 2 ezer válaszadó csaknem 4 ezer kutatási infrastruktúra tett bejelentést, illetve ált elő valamilyen fejlesztési javaslattal.

A felmérés egy második, sokkal részletesebb kérdőívvel folytatódik, melynek során a kiválasztott kutatási infrastruktúrák üzemeltetőit kérdezik meg. A kész regiszter várhatóan 2009 december végétől lesz majd elérhető a www.nekifut.hu weboldalon.

A tavaly elindult NEKIFUT projekt két célt szolgál. Egyrészt lehetőséget teremt a hazai kutatási infrastruktúrák felmérése és egy egységes adatbázisba foglalására. Az így létrejött kutatási infrastruktúra regiszter adatai nyilvánosan hozzáférhetőek lesznek. Ez önmagában is segíti a berendezések nagyobb kihasználását, az egyes kutatói csoportok közötti partnerkeresést.

Ugyanakkor a projekt másik célja egy hosszabb távú kutatási infrastruktúra-fejlesztési stratégia kialakítása, amely a tervek szerint 2015-ig ad majd ajánlásokat a hazai kutatási infrastruktúra fejlesztésére, a külföldi infrastruktúrákban való részvételre, illetve a fejlesztési források hatékony felhasználására.

kutatás NKTH NEKIFUT
Kapcsolódó cikkek