Közélet

Nem találják az Air France-járatot! Üzenetek a fedélzetről

Kizárható a géprablás lehetősége a Rio de Janeiro és Párizs között eltűnt Air France-géppel kapcsolatban - jelentette ki hétfőn Párizsban Jean-Louis Borloo francia környezetvédelmi miniszter, aki szerint valószínűbb, hogy baleset történt.

A magyar külügyminisztérium az MTI érdeklődésére közölte: eddig még nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy magyar állampolgárok is lennének az utasok között - idézi a távirati irodát a BAMA.  

"Egyértelműen kizárható, hogy a repülőgépet eltérítették" - közölte a francia környezetvédelmi miniszter a párizsi Roissy repülőtéren. Jean-Louis Borloo szerint egyelőre pontos információ nincs arról, hogy mi is történt, de a Rio de Janeiro és Párizs között eltűnt Air France repülőgéptől érkeztek automatikus üzenetek, amelyek rövidzárlatról tettek jelentést, miután a gép átrepült egy viharzónán. 

A miniszter elmondta: Franciaország erősítést küldött a brazil légierőnek az eltűnt repülőgép megtalálására a brazil partoknál. A francia katonai gép a szenegáli Dakarból szállt fel a délután folyamán. A brazil légierő helyi idő szerint hétfő hajnalban megkezdte kutatást a feltételezések szerint az Atlanti-óceánba zuhant A330-típusú Airbus utasszállító repülőgép után az ország északkeleti részénél található Fernando de Noronha sziget közelében. 

Jean-Louis Borloo hozzátette: Nicolas Sarkozy percről percre tájékozódik a fejleményekről. Az államfő várhatóan a délután folyamán felkeresi a repülőtéren várakozó családtagokat. 

A francia légitársaság vezetője szerint közép-európai idő szerint 3 óra 30 perckor volt utoljára rádiókapcsolat az eltűnt gép kapitánya és a brazil légiirányítók között. Négy óra körül az Air France járata viharzónába került, az automatikus üzenetek a gép egyes műszereit érintő sorozatos technikai meghibásodásokról negyedórával később kezdtek érkezni. Mindez arra utal, hogy "váratlan helyzet" történt a fedélzeten - fogalmazott Pierre-Henri Gourgeon sajtótájékoztatóján . 

A légitársaság igazgatója szerint az Air France feltételezése az, hogy villámcsapás érte a gépet, amelynek következtében légikatasztrófa történt. 

A gépen 228 személy, 216 utas, valamint a személyzet 12 tagja tartózkodott. Az Air France hivatalos tájékoztatása szerint az utasok között 126 férfi, 82 nő, hét gyerek és csecsemő volt. 

A France 2 közszolgálati televízió értesülése szerint hatvan francia, az olasz hírügynökség szerint pedig öt olasz utasa volt a francia járatnak. A marokkói kormányhoz közel álló források szerint három marokkói orvos, egy nő és két férfi is volt az utasok között.

A francia külügyminisztérium az MTI megkeresésére elmondta: az utaslistáról és az utasok állampolgárságról semmilyen információt nem adnak a sajtónak addig, amíg minden hozzátartozót nem értesítettek a gép eltűnéséről. A hivatalos tájékoztatást késő délutánra ígérte a válságstáb. 

Nott Miklós párizsi magyar főkonzul az MTI érdeklődésére elmondta: állandó kapcsolatban van a válságstábbal, de egyelőre nincs információ arról, hogy lett volna magyar állampolgárságú utas a gépen. 

Az A330 típusú Airbusnak párizsi idő szerint 11 óra 10 perckor kellett volna leszállnia Párizs Roissy repülőterén, de már reggel 8.00 órakor nyoma veszett. Az AF 447 számú járata helyi idő szerint vasárnap este 7 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szállt fel a riói repülőtérről. Három és fél óra repülés után, a partoktól megközelítőleg 300 kilométerre tűnt el a radarok képernyőiről.

Airbus villámcsapás Aire France baleset Brazil partok járat
Kapcsolódó cikkek