Közélet

Semjén: esély az feloszlatáshoz

A Fidesz-KDNP lehetségesnek tartja, hogy kiábrándult SZDSZ-es, és MSZP képviselők szavazataival feloszlathatják a parlamentet.

„Ha úgy látjuk, hogy a Fidesz-KDNP mellett az SZDSZ és bizonyos szocialista politikusok szavazataival fel lehet oszlatni az   Országgyűlést, akkor be fogjuk nyújtani ezt a javaslatot” – hangoztatta tegnap Semjén Zsolt. A KDNP elnöke a javaslat benyújtására időpontot nem jelölt meg.

„Egyrészt látni kell, hogy az SZDSZ bizonyos politikusai milyen álláspontot alakítanak ki ezzel kapcsolatban, másrészt látni kell azt is, hogy az MSZP-ben – amely láthatólag nem egységes –  milyen mozgások vannak” – mondta Semjén.

Kósa Lajos azzal vádolta meg a kormányt, hogy szétverte, kiárusította az országot, és olyan szociális feszültséget gerjesztett, amely a Jobbik megerősödéséhez vezetett. Debrecen fideszes polgármestere közölte, hogy a Fidesznek nincsen Jobbik-stratégiája, mert egy olyan pártnak, amely 60 százalékos választási győzelmet arat, erre nincs szüksége.

„A baloldali politikusoknak újra kell értelmezniük egész szerepüket, magatartásukat ahhoz, hogy képesek legyenek a politika megroggyant hitelének, morális tisztaságának helyreállítására” – nyilatkozta Lendvai Ildikó a Népszabadságnak. Az MSZP elnöke szerint méltatlan és gyermeteg dolog utólag egymásra mutogatni, s vállalja a maga részét kudarcok miatt is. Lendvai úgy vélte, hogy nem a baloldal és annak sikertelen politikája „termelte ki” a jobboldali radikálisokat, de minden politikai pártnak van felelőssége.

„Nem az SZDSZ alapértékeivel van baj, hanem azzal, ahogyan ezeket képviselik” – jelentette ki tegnap Gulyás József. A liberálisok ügyvivői testületéből kilépett tagok egyike döntését azzal indokolta, hogy Béki Gabriellával, Csőzik Lászlóval és Léderer Andrással együtt levonták a rossz választási szereplés következtetéseit. Gulyás szerint nemcsak a pártelnöknek, hanem a vezető testületeknek, így a frakciónak is felelősséget kell vállalnia a választási kudarcért, és Kóka János frakcióvezetőnek is meg kellett volna szólalnia.

„Egy álkonzervatív liberális párt alapjait tették le az MDF-székházban, amikor politikusokat töröltek távollétükben a párt tagjainak sorából” – mondta Hock Zoltán, az országos választmány által kizárt három politikus egyike Budapesten. Hock, Katona Kálmán és Pettkó András tegnap bejelentették, hogy továbbra is az MDF tagjának tekintik magukat. Küzdeni fognak párttagságukért, de ha ez nem sikerül, akkor jogi útra terelik a kérdést.

kormánypártok EP-választás ellenzék MSZP-ügyek Jobbik Magyar Gárda Fidesz-ügyek
Kapcsolódó cikkek