Közélet

100 milliós pótmunkadíj csatornázásért – Újabb önkormányzati feljelentés

Korrupciógyanúsnak tartják szocialista képviselők, hogy a XVI. kerületi csatornaberuházást elnyerő cég végül több mint százmilliós pótmunkadíjat kért - és kapott is - a kivitelezésért. A kerületi alpolgármester cáfol.

Feljelentést tesz a rendőrségen a XVI. kerületi önkormányzat szocialista frakcióvezetője: szerinte korrupciógyanús az egyik helyi csapadékcsatorna-építési beruházás. Molnár Gyula a Népszabadságnak elmondta: a Csömöri úti építésre az önkormányzat 460 milliós keretet különített el, a közbeszerzési pályázaton pedig egy gödöllői cégé lett a legalacsonyabb vállalási ár: 346 millió forint.

A cég idővel 160 milliós "pótmunkaigényt" nyújtott be, előre nem látott költségeikre. A fideszes irányítású önkormányzat végül 130 milliós pótmunkadíjat megszavazott. Molnár szerint már az összeg nagysága is feltűnő, a tervezés szakszerűtlenségét mutatja, s a dokumentáció további kérdéseket is felvet.

A szocialista képviselő elmondta: a hivataltól egy egyoldalas dokumentumot kaptak, a teljes iratcsomag átadását megtagadták tőlük. A pótmunkázás indoka állítólag az, hogy a rendkívül csapadékos időjárás miatt megnövekedett talajvizet ki kellett szivattyúzni. Molnár szerint a többi indok is olyan munkák elvégzését jelölte meg, ami a beruházás befejezése után már nem ellenőrizhető.

A politikus visszásnak látja, hogy a beruházás előkészítéséről azt a tájékoztatást kapták a testületi üléseken, hogy a helyreállítás együtt jár a Csömöri út buszsáv kialakításával, és meglepve tapasztalták, hogy erre a főváros külön keretet biztosít, vagyis ez elméletileg nem terheli a kivitelező céget.

A 16. kerületi alpolgármester helyreigazítása a cikkel kapcsolatban itt olvasható, de főbb pontjait itt is összefoglaltuk:

  • Nem pótmunka, hanem kiegészítő beruházás

  • az egyoldalas levélben csak tájékoztatták a képviselőket, hogy bármikor megtekinthetik a hivatalban a több ezer oldalas dokumentációt. A képviselők ezek után egy teljes délelőttöt töltöttek a dokumentációk tanulmányozásával, amelyhez szakértői segítséget is kaptak.

  • közbeszerzési eljárás keretében - átruházott hatáskörben - a szocialista Kovács György képviselő által vezetett Közbeszerzési Bizottság döntött egyhangú szavazással a kiegészítő beruházások 130 millió forintos áron történő megrendeléséről.
  • csatornázás molnár gyula pótmunkadíj korrupció
    Kapcsolódó cikkek