Közélet

Autósok: itt már nincs mese!

Számos közlekedési balesetettel kapcsolatban bizonyosodott be az elmúlt években, hogy az úgynevezett passzív biztonsági eszközök – a biztonsági öv, a gyermekülés és a bukósisak – használata elkerülhetővé tette volna a személyi sérülést, vagy legalábbis mérsékelte volna annak súlyosságát.

Mára az is egyértelmű, hogy a mobiltelefon komoly veszélyt jelenthet a közutakon. A fekete statisztikák hűen tükrözik, hogy a magyar autósok-motorosok jóval kevesebb figyelmet fordítanak önmaguk, illetve gyermekeik testi épségének megóvására, mint nyugat-európai társaik í írja az NPORT.hu.

Ezen kívánnak változtatni a jogalkotók az idén augusztus elsejétől hatályos új szabályokkal – fogalmazott Palkovics Viktor főhadnagy, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának megbízott vezetője.

A korábbi gyakorlattól eltérően a fent említett szabályszegéseket ezentúl közigazgatási eljárás keretében bírálják el – ennek határideje 30 nap, ami egy alkalommal ugyanennyivel meghosszabbítható –, s a renitensekre közigazgatási bírságot szabnak ki.

A szóban forgó „tételeket” az előéleti pontrendszerből is törölték, vagyis a jövőben már nem jár „büntetőpont” annak, aki nem használ biztonsági övet, gyermekülést vagy bukósisakot, ahogy annak sem, aki menet közben mobilozik.

– Megszűnt az a lehetőség, hogy a rendőrség ezekkel kapcsolatban figyelmeztetést, helyszíni bírságot, esetleg szabálysértési feljelentést alkalmazzon, immár nem mérlegelhetünk – fogalmazott Palkovics Viktor, aki elmondta: az említett négy szabályszegést nem szükséges képi dokumentációval bizonyítani az egyenruhásoknak.

A jogalkotó célja az új szabályokkal, hogy a magasabb bírság lehetőségével kikényszerítse a passzív biztonsági eszközök használatát, illetve elérje, hogy a sofőrök vezetés közben letegyék kezükből a mobiltelefonjukat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

NPORT-->

bukósisak mobiltelefon autós gyerekülés vita rendőr
Kapcsolódó cikkek