Közélet

Az ORFK szerint lopás miatt oszlatták fel a Gárda-tüntetést

A rendőrség a múlt szombati Erzsébet téri Magyar Gárda tüntetésről nem az egyenruha miatt állította elő az embereket, hanem mert nem engedélyezett rendezvényen vettek részt, és ellenszegültek a rendőri intézkedésnek - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken.

Bencze a július 4-ei rendőri biztosítással kapcsolatban elmondta: a rendőrség jogszerűen tiltotta meg a rendezvény megtartását, hiszen az önkormányzat az adott területet korábban már egy kulturális rendezvénynek átengedte, továbbá a közlekedést is indokolatlanul zavarta volna a demonstráció.

Az oszlatás jogszerű volt, a megjelentek egy megtiltott rendezvényen vettek részt, amiről többszörösen tájékoztatást kaptak.

Az oszlatás során a legnagyobb kíméletességgel és fokozatossággal járt el a rendőrség. A rendezvény több esetben is elveszítette békés jellegét, rendőrökre támadtak, ami önmagában is feloszlatási ok.

Bencze kiemelte: a rendőrség nem azért állított elő néhány tüntetőt, mert a Magyar Gárda formaruháját viselték hanem lopás, garázdaság és más szabálysértések.miatt. „Volt három olyan eset például, amikor lufiban tartott emberi, vagy más eredetű vizelet tartása miatt állították elő a tüntetőt” – jegyezte meg Bencze a sajtótájékoztatón. A rendőrfőkapitány elmondta: a biztosítás mintegy 89 millió forintba került.

ORFK egyenruha Magyar Gárda tüntetés rendőr
Kapcsolódó cikkek