Közélet

Európai Parlament - A régiónknak nem osztottak jó lapokat

Alulreprezentáltnak tűnnek az Európai Parlamentben az új tagállamok képviselői a szakbizottsági tisztségek elosztását követően – állítja Ivajlo Kalfin volt bolgár külügyminiszter, a júniusban újraválasztott EP egyik szocialista képviselője.

Az új Európai Parlament elnöke ugyan lengyel néppárti politikus lett (Jerzy Buzek), és a tizennégy EP-alelnök között is van egy cseh és egy magyar (Schmitt Pál), de a nagy hatalmat jelentő húsz szakbizottsági elnöki poszt közül csupán egyet tölt be új tagállambeli politikus. Ő egyébként a lengyel Danuta Hübner, aki a regionális fejlesztéssel foglalkozó grémium élére került – tudósít az EurActiv.

Az új tagok gyenge képviselete főleg a kisebb tagországokra értendő, hiszen az EP-elnök és az egyetlen „keleti” szakbizottsági elnök egyaránt lengyel. A gyatra reprezentáció egyik oka a kisebb új tagállamok politikusainak viszonylagos ismeretlensége – véli Kalfin.

A másik ok szerinte a mandátumok kiosztásánál használt úgynevezett D’Hondt-módszer (egy belga matematikusról elnevezett formula, amely a bizottsági elnöki posztok szétosztásakor a nagyobb tagállamok képviselőit részesíti előnyben).

Másban látja a jelenség magyarázatát Russell Patten, a brüsszeli Grayling tanácsadó cég vezetője. Szerinte az új tagok képviselői az előző (2004–09 közti) EP-ciklusban sok esetben „csalódást keltő” teljesítményt nyújtottak a rájuk bízott különféle ügyek kezelésében, s ennek lett egyenes következménye az, hogy most háttérbe szorultak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

bizottság szakbizottság Európai Parlament reprezentáció tagország EP
Kapcsolódó cikkek