Közélet

"Félig sírva kérlelték Dávid Ibolyát" - Somogyi kitálalt

"Jókor voltam rossz helyen" - írja a ma megjelenő HVG-ben az UD-ügy kapcsán Somogyi Zoltán, aki lemond a Political Capital vezetéséről. Dávid Ibolya tanácsadója úgy véli: az UD Zrt.-nyomozás furcsaságai közül egy is elég lenne arra, hogy a legfőbb ügyész azonnal lemondjon.

Nem egyszerűen egy büntetőügyről van szó, ez maga a politika" - írja az UD Zrt.-ügy kapcsán a HVG-ben Somogyi Zoltán, aki tegnap mondott le  a Political Capital (PC) igazgatói tisztéről. Írásából kiderül: ma már összeférhetetlennek tartja független elemzői és a Dávid Ibolya MDF-elnök melletti tanácsadói szerepét. Ezért megválik cégvezetői pozíciójától, és nem képviseli a PC-t a nyilvánosság előtt sem. "Néhány kiváló kollégám megalapít egy új, az MDF-nek tanácsot vállaltan konzervatív értékrendű intézetet. Ez arra is lehetőséget teremt, hogy a PC év végéig kivonuljon a magyar politikai tanácsadás piacáról, és csak külföldön szervezzen kampányokat" – idézi Somogyi Zoltán írását a Népszabadság.

Az ismert politikai elemző lépését az MDF helyett a Jobbikot preferáló Fidesz-stratégiából vezeti le. És az ebbe "furcsán illeszkedő", Dávid Ibolya elleni ügyészségi eljárásból. "Kilóg a lóláb, és én, mint - bizonyos mértékig - résztvevője az eseményeknek, látom, milyen veszélyt hordoz, amikor az ügyészség valamiért, akár véletlenül is, együtt mozog egy párt vélt politikai érdekeivel. (...) Az ügyészség eljárása a demokratikus rend szereplőit hurcolja meg. A Fidesznek mindez, úgy tűnik, örömet okoz...", írja Somogyi Zoltán.

Ennek alátámasztására a CD-ügy kapcsán felidézi: "történt egy-két beszélgetés, mindig két személy között. Míg az egyik személyt tanúnak idézte be az ügyészség, a másik személyt meg sem hallgatta, ellenben azonnal meggyanúsította". Ráadásul az UD Zrt. vezetője volt az, aki "tájékoztatta" a sajtót az MDF vezetőinek a "tanúmeghallgatásával" kapcsolatosan. S míg Dávid Ibolya csak toll és papír nélkül tekinthette meg az ügyészségi indítványt, a sajtónál - ismeretlen forrásból - már kinn is volt az egész dokumentum. Szerinte "a nyomozási folyamat furcsaságai közül egy jogállamban egy is elég arra, hogy a legfőbb ügyész azonnal lemondjon, vagy legalábbis megszólaljon".

Somogyi Zoltánnak meggyőződése, hogy Dávid Ibolya ártatlan, maga pedig - állítása szerint - véletlenül csöppent a történetbe. "Véletlen szemtanúja voltam annak, amikor félig sírva kérlelték Dávid Ibolyát, ne hozzon nyilvánosságra több felvételt... Hallottam, ahogy részletesen mesélték el neki, hogyan közelítették meg "speciális" eszközökkel az MDF elnökségének a tagjait, miként akartak Almássy Kornélból elnököt csinálni, hogy aztán bábként mozgathassák - Orbán Viktor elleni védekezésül. És láttam azt is, hogyan változott meg a hangnem, amikor ezek az emberek megtudták: "az ügyészség velük van". A részletekről a politikai elemző nem beszél.

lemond Somogyi mdf UD Zrt. Dávid
Kapcsolódó cikkek