Közélet

Nincs oltóanyag az influenza ellen, de azért megvesszük - Járványtérkép

Várhatóan ma dönt a kormány az új influenza elleni tervről. Ha jóváhagyja, októberben megkezdődhet az oltás. A gyártó cég hat-hét milliárd forintos állami megrendeléshez juthat, bár a szükséges dokumentumokat még mindig nem nyújtotta be, engedély sincs, és a vakcinát nem próbálták még ki embereken – írja az mr1-kossuth.hu.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerint mielőtt nincs hatályos, szabályos és jó garanciával rendelkező oltóanyag, addig nem érdemes elkezdeni a gyártást. Arra a kérdésre, hogy miért kerül a kabinet elé egy olyan oltóanyag megvásárlása, amelynek még az emberi tesztelését sem végezték el, nem válaszolt.

Falus Ferenc országos tiszti-főorvos kifejtette: előre biztosan nem kap pénzt a gyártó, csak akkor, ha leszállította a rendelt mennyiséget. Közben megjelent az Európai Járványügyi Központ legújabb kockázatelemzése, mely szerint a súlyosan elhízott embereket különösen veszélyezteti az új vírus.

A járvány elsősorban a gyermekeket és a fiatal felnőtteket érinti. Az eddigi tapasztalatok szerint a lakosság 30 százalékát fertőzheti meg a H1N1 vírus - idézi az Európai Járványügyi Központ álláspontját a portál.

Nézze meg a járványfigyelő térképen, hogyan terjed az influenza!

Falus Omninvest influenza oltás Szollár Járványügyi központ
Kapcsolódó cikkek