Közélet

Retkes gyenge Kóka elmozdításához? Állva hal meg a párt

Még ezen a héten találkozik az SZDSZ elnöke és frakcióvezetője. Retkes Attila gyenge lehet Kóka János elmozdításához.

Bár az SZDSZ július 12-i tisztújító küldöttgyűlésén kisebbfajta ünnepély kerekedett, amikor Retkes Attila pártelnök népszerű és hatásvadász kezdeményezésére felszólították Kóka Jánost a távozásra, a frakcióvezető nem teljesítette a küldöttek követelést. Így alakulhatott ki mára az a furcsa helyzet, hogy a liberális párton belül időpontegyeztetésre van ahhoz szükség, hogy az önjáró frakcióvezető találkozni tudjon a pártelnökkel.

„Kóka János ahelyett, hogy teljesítené erkölcsi kötelességét és lemondott volna a frakció éléről, lejárató kampányt indított” – fogalmazott Retkes Attila. Leszögezte, hogy a tömeges kilépések híresztelése egyike azoknak a csúsztatásoknak, amelyeket egy szűk kör terjeszt. Ennek ellenére egyre többen temetik az SZDSZ-t, sok alapító sem titkolja a véleményét: a liberális pártnak befellegzett.

Fodor Gábor, volt elnök a hét végén azt nyilatkozta, szervezett kiléptetés áll a mögött, hogy egyre több elégedetlen tag hagyja el a pártot. „Addig maradok frakcióvezető, amíg a frakció többsége engem támogat” – jelentette ki Kóka János.

Így az SZDSZ-ben megint kétségbeesett számolás folyik, hogy a 19 fős frakció vajon milyen arányban oszlik meg. Egyelőre az is kérdéses, hogy a parlamenti mandátumáról is lemondott Fodor Gábor helyére kit jelölnek. Retkesnek, mint az SZDSZ elnökének, nem sok lehetőség van a kezében Kóka elmozdítására, mert a fegyelmi eljárással vagy kizárással nem járna automatikusan, hogy a frakcióvezető személye is változik. Bár a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint Kóka János stabilan utolsó a politikusok népszerűségi rangsorában, mégis ő lehet a záloga a 2010-es költségvetés október-novemberi elfogadásának. „Sem a párt ideológiai alapja, sem a politikai mondanivalója, sem a politikusi színvonal nem indokolja azt hogy az SZDSZ tovább éljen” – fogalmazott Giró-Szász András.

A politológus lát esélyt arra, hogy a liberálisok a következő választásokon már nem érik el az egyszázalékos eredményt, mert a civakodás a maradék szavazókat is elrettentheti. Szerinte ha Kóka János marad az SZDSZ frakcióvezetője, a Bajnai-kormány minden további nélkül kitöltheti, ami a ciklusból még hátravan. „Közjogilag a frakció és a párt külön működik” – hangsúlyozta Giró-Szász András. Ugyanakkor fontos tudni, hogy egy százalék alatti választási eredmény esetén nem jár állami támogatás, így végleg a megszűnés szélére sodródhat a párt a megosztottsággal.

SZDSZ elmozdítás Kóka Retkes
Kapcsolódó cikkek