Közélet

Rovarölőszert termelő kukorica - Új tanulmány a genetikailag módosított kukoricák ellen

A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) alapjaiban hibásnak tartja az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) álláspontját, amely az Európában egyedül engedélyezett genetikailag módosított (GM) kukoricát biztonságosnak nyilvánította. A zöld szervezetek azt várják mind az Európai Bizottságtól, mind a tagországoktól, hogy utasítsák el e kukoricafajta újraengedélyezését.

A MON810-es kódjelű kukorica 10 éves engedélye lejárt, és az EU jelenleg az engedély meghosszabbítását vizsgálja.

Ehhez az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal június végén jelentette meg véleményét, amelyben ezt a genetikailag módosított terméket biztonságosnak nyilvánítva.



A Greenpeace és az Föld Barátai Európa (amelynek magyar tagszervezete az MTVSZ) által készíttetett tudományos elemzés azonban súlyos hibákra és hiányosságokra mutatott rá az EFSA véleményében, megkérdőjelezve annak végkövetkeztetéseit. 

A MON810-es kukoricáról szóló nyilvános vita lezárásához készült tanulmányban megfogalmazott főbb kritikák az EFSA véleményről: - elutasítja vagy jelentéktelennek tünteti fel azon kutatások eredményeit, amelyek azt bizonyítják, hogy a génmódosított kukorica által termelt rovarölő-szerek káros hatással lehetnek az európai lepkékre vagy más rovarokra.

Ehelyett meghatározhatatlan "intézkedéseket" javasol azokra a területekre, ahol a lepkék vagy a molyok élnek; - nem ismeri el, hogy valójában erős a tudományos bizonytalanság és sok az ellentétes álláspontú tanulmány a kukorica a természetre vagy az egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban; semmibe veszi azokat a tudományos vizsgálatokat, amik a növény biztonságosságát vonják kétségbe; - egy teljesen más génmódosított növényfajtán végzett tanulmányra hivatkozva próbálja bizonygatni a MON810 kukorica biztonságosságát; - egyáltalán nem vizsgálja a génmódosítási folyamat során a kukoricában létrejövő ismeretlen fehérjék biztonságosságát.

"Az EFSA ismét visszaélt a tekintélyével. Ha egy egyetemista írna ilyen tézist tétele bizonyítása képpen, automatikusan megbuktatnák. Ez nem csak téves, de alapvetően hibás tanulmány." - mondta Vetier Márta, a Greenpeace EU GMO kampányfelelőse.

"Az Élelmiszer-biztonsági Hivatal vagy nélkülözi a tudományos szakértelmet vagy egy igencsak kockázatos politikai játékot játszik az egészségünkkel és a környezetünkkel. Bőven elegendő bizonyíték áll rendelkezésünkre arról, hogy ez a rovarölőszert termelő kukorica milyen veszélyes, és ezért egész Európában be kellene tiltani." - tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének kampányfelelőse.

Hat ország már betiltotta a MON810-es kukorica termesztését, köztük Magyarország, Németország és Franciaország is. Számos tagország kormánya kifogásolta már az EFSA munkájának minőségét és aggodalmát fejezte ki a kukorica biztonságosságát illetően.

Legutóbb a francia kormány jelentette be, hogy nem fogadja el az EFSA tanulmányt a MON810-ről.

Májusban tizenkét tagország írt levelet a Hivatalnak, kifogásolva annak munkáját. "Az Európai Bizottságnak nincs más választása, mint elutasítani az EFSA véleményét, fel kell függesztenie a Mon810-es kukorica engedélyét és egy másik, elfogulatlan és a tudományra alapozó hatóságot keresni a génmódosított szervezetek biztonságosságának véleményezésére." - összegezte Vetier Márta.

EFSA génmódosítás kukorica Greenpace
Kapcsolódó cikkek