EFSA

Vita a neonikotinoidok betiltásáról

Év végétől tilos lesz szabad földön használni három neonikotinoid-tartalmú rovarirtó szert – határoztak a biodiverzitás és a környezet védelmére hivatkozva az uniós tagállamok szakminiszterei.
2018.05.07 Olvasási idő:

Brüsszel megvédi a méheket

A közeljövőben új felmérést indítanak a méhcsaládok veszteségeinek felmérésére és okainak feltárása az Európai Bizottság tervei szerint,főként a különböző kórokozók (paraziták, vírusos és baktériumos fertőzések) jelenlétére koncentrálva – közölte a parlament honlapján a földművelésügyi miniszter.
2014.09.14 Olvasási idő:

Mely szereket tiltották be eddig a méhek érdekében?

Nemcsak az unió által a méhekre veszélyesnek ítélt neonikotinoid és a fipronil tartalmú szerek használatát korlátozták Magyarországon. A méhek védelmének érdekében már több rovarölő szer, például a klórpirifosz, a dimetoát, az imidakloprid, a tiametoxam és a klotianidin hatóanyag tartalmú szerek engedélyokiratát is módosították, szigorították az elmúlt években. Egyes csávázószereknél tiltják a vetést erős szélben, vagy a vetőgépeknél kötelező használni a csővezetéket.
2013.06.24 Olvasási idő:

Az Európai Bankfelügyelet különös ötlete borzolja Brüsszel idegeit

Az európai bankfelügyelet (EBA) nyilvánvalóan nagy gondban van az európai bankok szűkös tőkeellátottsága miatt. A Financial Times Deutschland (FTD) információi szerint ezért azt szorgalmazza, hogy az érintett pénzintézetek részére biztosítsanak gyorsabb tőkeinjekciókat.
2011.08.30 Olvasási idő:

Az EU hatóságok közegészségügyi tanácsa a hasmenéses betegségek megelőzésére

Az E-coli baktérium minden ember és állat bélrendszerében megtalálható, rendszerint ártalmatlan, egyes törzsei azonban súlyos fertőzést okoznak. Védekezni a higiénés szabályok szigorú betartásával lehet - állítják az EU-hatóságok.
2011.06.07 Olvasási idő:

Továbbra sem tudhatjuk, klónok leszármazottaiból eszünk-e

Az Európai Tanács és az Európai Parlament delegációja a közelmúltban sikertelen tárgyalást folytatott a klónozott állatok leszármazottaiból készülő élelmiszerek sorsával kapcsolatban.
2011.04.01 Olvasási idő:

Biszfenol - Eddig nem ártott, most már igen?

Az Európai Unió döntést hozott arról, hogy 2011 júniusától megtiltja a biszfenol-A-t (BPA) tartalmazó anyagból készült cumisüvegek forgalmazását. Ez az első alkalom, hogy az EU beismerte: a tudományos kutatások eredményei bizonytalanságot okoztak a BPA hatását illetően. Eközben a terület szakértői – köztük a Szent István Egyetem munkatársa – évek óta igyekeznek elérni a biszfenol száműzését az élelmiszeriparból.
2010.12.03 Olvasási idő:

Újra Bánáti Diána az EFSA elnöke

Ismét bizalmat kapott Bánáti Diána, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutató Intézet (KÉKI) főigazgatója az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA (European Food Safety Authority) igazgatótanácsától.
2010.10.21 Olvasási idő:

Cáfolja az EFSA magyar vezetője a gm-növények melletti lobbizást

Bánáti Diána, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutató Intézet (KÉKI) főigazgatója az MTI-nek szerdán cáfolta azokat az állításokat, amelyek a génmódosított (GM) növények mellett lobbizna.
2010.09.29 Olvasási idő:

Cafatokból hússzelet?

Az Európai Unió jelenleg felülvizsgálja az élelmiszeriparban használható adalékanyagok engedélyeit. Az élelmiszeripari szakértők szerint jó hír, hogy a fogyasztók örömére – az illetékes szervezet elutasította az úgy nevezett húsragasztó enzim engedélyezését. Más kérdés, hogy kiderül-e, ha egy gyártó ezt a speciális szert használja.
2010.09.03 Olvasási idő: