Közélet

"Senki sem hihette, hogy Orbán 16 milliárd eurót ellop egy zsákban"

A Fővárosi Bíróság nem jogerősen elutasította Orbán Viktor Fidesz-elnök Veres János volt pénzügyminiszterrel szemben benyújtott keresetét első fokon - értesült a Magyar Távirati Irodától a stop.hu.

Orbán Viktor sérelmezte, hogy Veres János 2008. december végén a Népszavának adott nyilatkozatában azt mondta: "ki mint él, úgy ítél, ha Orbán Viktornak lehetősége lenne rá, biztosan ellopná a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott pénzt".

A felperesi kereset szerint a nyilatkozattal megvalósult a személyes becsület megsértése. Orbán Viktor egymillió forint nem kártérítést követelt ezért az alperesektől. A másodrendű alperes a Népszava akkori, azóta megszűnt kiadója volt, amelynek - a kereset szerint - a felelőssége abban állt, hogy közzétette a nyilatkozatot. Az ügyben eljáró bíró indokolásában azt mondta: véleménynyilvánításról és nem tényállításról van szó.

"Senki nem gondolhatott arra, hogy a szó szoros értelmében 16 vagy akár 1 milliárd eurót valaki zsákban hazavisz és saját céljára használ fel" - fogalmazott Pataki Árpád. Közölte, kemény és szándékában is sértő véleményről van szó, de a politikai közszereplőknek még ezt is el kell tűrniük egymástól.

Veres IMF per euró
Kapcsolódó cikkek