Közélet

Sétálna a Holdon? A Google-lal megteheti

A Google a Holdra-szállás negyvenedik évfordulóját különleges fejlesztéssel ünnepli meg.

A Google az Apollo 11 küldetésére emlékezik a Google Earth-hez csatolt új virtuális túrával. A programban Buzz Aldrin és Jack Schmitt asztronauták kalauzolják az érdeklődőket a Hold felszínén – jelenti az AP.

A virtuális túra során eddig nem ismert videók, panorámaképek és más érdekességek is megtalálhatóak. Az új fejlesztés a Google Earth 5.0 verziójával együtt érhető el, bár egyes részei már korábban is láthatóak voltak a keresőóriás Hold-térképén.

Armstrong, Collins és Aldrin 1969. július 16-án emelkedett a magasba a Cape Kennedy (Canaveral) űrközpontból. A Hold körüli pályára állás 3 napig tartott. Az asztronauták meglepődtek a Hold kietlenségén, sivárságán. 1969. július 20-án leszálltak a Hold felszínére. A leszállás nem volt zökkenőmentes. Aldrin és Armstrong bemászott az Eagle („Sas”) nevű holdkompba, Collins egyedül maradt a parancsnoki egységben.

Az Eagle a leválás után 100 km-es magasságban Hold körüli keringésbe kezdett, majd 13 km-es magasságba süllyedt. A küldetés legnehezebb része most következett. 12 percnyi üzemanyag állt rendelkezésre a holdkomp üzemeltetéséhez. Az üzemanyag kifogyása előtt végre megpillantották a leszállásra kijelölt helyet, majd július 20-án, 20:17-kor (UTC) leszálltak a Hold felszínére a „Nyugalom-tengerében”. Ekkor 30 másodpercre elegendő üzemanyaguk maradt.[1] „Houston, a Sas leszállt” – mondta Armstrong.

Holdra-szállás asztronauta Google Hold
Kapcsolódó cikkek