Közélet

SZDSZ-sztori, hétfői fejezet - az új elnök első kétes ügye

A hétvégi SZDSZ-küldöttgyűlésen Retkes Attilát választották meg az SZDSZ elnökévé. A párt történelmi találkozójának természetesen nem maradt el a hétfői visszhangja.

Az SZDSZ új elnöke a Magyar Rádiónak adott interjújában kifejtette: hiteltelenek és vállalhatatlanok lettek a párt vezető politikusai, és éppen ez okozza az SZDSZ társadalmi elutasítottságát. Szerinte teljes politikai fordulatra van szükség, és bocsánatot kér az elmúlt tizenöt év hibáiért: a korrupciós ügyekért, a magyarság sorskérdéseinek elhanyagolásáért, a vidék magára hagyásáért és egyes vezetők arrogáns, nagyképű és fölényes politikai stílusért.

Kilépések

Az elnökválasztás következményeként Konrád György, alapító tag elhagyja az SZDSZ-t - idézi fel a Népszabadság. Konrád kifogásolta, hogy Retkes "nyegle modorban" beszélt az elődeiről, akiket ő maga nagyra tart. Hozzátette, az sem nyerte el a tetszését, hogy a pártelnök olyan dolgokért kért bocsánatot, amelyeket nem ő tett, így ez a bocsánatkérés valójában váddá alakult át. Rosszallását fejezte ki azért is, hogy a szabad demokraták megválasztott képviselőit Retkes Attila "mintegy érvénytelen képviselőkké nyilvánítja".

Korábban - nem sokkal a vasárnapi küldöttgyűlés befejezése után - Weinek Leonárd, aki szintén jelölt volt az elnökválasztáson, bejelentette: kilép az SZDSZ-ből, mivel a tisztújítás eredményének ismeretében nem lát esélyt a párt megújítására, és egy valódi közpolitikai program végrehajtására.

Vélemények

Tamás Gáspár Miklós: "Retkes Attila ne a nemzettől kérjen bocsánatot, hanem tőlem, mert hazudik!", így reagált az SZDSZ egykori alapító tagja a liberális párt új elnökének azon nyilatkozatára, miszerint az SZDSZ-nek bocsánatot kell kérnie azért, mert nem foglalkozott eléggé a magyarság sorskérdéseivel. Jóllehet egy induló pártelnöknek meg kell adni a laufot, hogy bizonyítson, csakhogy gondolatmenete a Magyar Nemzet vádjaira rímel - vélte a filozófus a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Tamás Gáspár Miklós szerint Retkes Attila fideszes melódiákat penget bendzsóján. Az egykori politikus szerint, amit az új pártelnök művel, az szalonnacionalista duma - fogalmazott.

Tölgyessy Péter a szabaddemokraták helyzetéről úgy véli: a párt igen nagy bajban van. Az SZDSZ mindig tudott szépeket és nagyokat mondani - fogalmazott -, ezt régóta hallani tőlük, de nem nagyon van már idő a tettekre.

Az elemző szerint a párt korábbi vezetőinek nyilatkozataiból és cselekedeteiből az olvasható ki, hogy néhányan egy új párt alakítását fontolgatják. Kiemelte, hogy a vasárnapi gyűlésen Kuncze Gábor nem vett részt.

A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának elnöke, Herman István radikálisan fogalmazott: szerinte „a tegnapi SZDSZ küldöttgyűlésen elhangzott a liberálisok őszödi beszéde. Most nem sajtóközleményt kell megfogalmazniuk, hanem végleg távozni az ország vezetéséből és a kormányzásból.”

Vasárnap történt

„Mély válságban van a köztársaság és az SZDSZ” – fogalmazott Fodor Gábor, az SZDSZ leköszönő elnöke. Szerinte az ország válságának tünete a Jobbik 15 százalékos eredménye, és erős figyelmeztető jel az is, hogy a Fidesznek hatvanszázalékos a támogatottsága. „Valami nagyon elromlott Magyarországon, valamit nagyon elrontottunk” – jelentette ki.

Retkes a vasárnapi voksoláson 228 szavazatot kapott, Badacsonyi Szabolcsra 106-an, Weinek Leonárdra 72-en szavaztak.

Retkes Attila megválasztása után úgy fogalmazott: „Az SZDSZ önálló, ellenzéki párt, de továbbra is támogatja a Bajnai kabinet szakmailag elfogadható válságkezelő intézkedéseit.” Ez annyit jelent, hogy a liberális frakció kizárólag abban az esetben szavazza meg a jövő évi költségvetést, ha az a szükséges válságkezelés, nem pedig a szocialista osztogatás jegyeit mutatja.

Retkes első, vasárnapi sajtótájékoztatóján négy dologért kért bocsánatot a magyar társadalomtól: a korrupciós ügyekért, a határon túli magyarok cserbenhagyásáért, a vidékellenességért és a párt egyes vezetőinek arroganciájáért és agressziójáért.

Közben kirobbant az első botrány is a liberálisok új elnökével kapcsolatban. Mint az Index egy blogbejegyzésre hivatkozva megírta, Retkes Attila, a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumi tagjaként befolyásolhatta, hogy az NKA 145,5 millió forintot ítélt a friss elnök kiadóinak.

Az új pártelnök a Klasszikus és Jazz Lap-, Könyv- és Hanglemezkiadó Kft. (valamint más vállalkozások), a Gramofon című zenei folyóiratot (és hanglemezeket, könyveket is) megjelentető cégek vezetője, a lap főszerkesztője.

Retkes cégei igazi sikertörténetet jártak be, hiszen egyetlen pályázatát sem utasították vissza, az igényelt támogatásokat előre borítékolhatóan megítélték vállalkozásainak - olvasható a blogban.

Az MTI hétfő este megjelent híre szerint Retkes Attila egy zenei kiadót is vezet. Ennek kapcsán közölte, hogy főállású pártelnök akar lenni, ezért lemond a kiadó ügyvezetői posztjáról.

Az Index kereste Győri Krisztinát, az SZDSZ szóvivőjét, hogy Retkes Attila vagy az SZDSZ mit reagál az állításokra, de  lapnak nem sikerült elérni.


[enews_gallery id='490529']

SZDSZ Tölgyessy weinek konrád párt Fodor baj Retkes
Kapcsolódó cikkek