Közélet

Szeret félni? – Hallgasson zenét csukott szemmel

Egy friss kutatás szerint az ijesztő zenék hatása még erősebb, ha csukott szemmel hallgatjuk őket. Ilyenkor ugyanis az agy érzelmekért és félelemért felelős területe aktívabb.

"Sokszor szívesen hallgatunk zenét csukott szemmel, mert úgy érezzük, így erősebb az élmény" – mondta a NewScientistnek a Tel Aviv-i Sourasky Medical Center kutatója, akit munkatársaival képalkotó módszerek segítségével vizsgálta a jelenséget.

Talma Hendler és kollégái tizenöt önkéntes agytevékenységet vizsgálták, miközben azok a Hitchcock filmek zenéihez hasonló ijesztő dallamokat hallgattak. A funckionális MRI vizsgálat eredménye szerint azok, akik csukott szemmel hallgatták a zenét, sokkal több agyi tevékenységet mutattak, mint a nyitott szemű résztvevők. A kísérletet semleges zenével is elvégezték, ekkor nem tapasztaltak jelentős eltérést a két csoport között.

A kísérlet azt is kimutatta, hogy a szem becsukásakor a fenyegetettség érzéséért felelős agyterült vált aktívabbá. A jelek szerint ennek kiváltásához ideiglenes vakság szükséges, a jelenség ugyanis nem ismétlődött meg, amikor a résztvevők teljes sötétségben hallgatták a zenét.

MRI agy kísérlet félelem zene
Kapcsolódó cikkek