Közélet

Az önkormányzatok 72 százalékának van saját honlapja

Nagyot léptek előre az internethasználat terén a hazai önkormányzatok; a városok már eddig is jól álltak, most a vidék is felzárkózott.

Ezen a nyáron már az önkormányzatok 72 százalékának volt saját honlapja. A weblapok funkcionalitását tekintve Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Hajdú-Bihar megye tekinthető élenjárónak az e-ügyintézés átlagos szintje alapján – derül ki a GKIeNET–T-Home–T-Mobile jelentéséből. Az elektronikusan elérhető önkormányzati ügymenetek átlagos száma alapján Budapest emelkedik ki a sorból.

Az elmúlt években az országszerte zajló fejlesztések eredményeként egyre több önkormányzati honlap mind több funkcióval érhető el, s mindez a szolgáltató állam koncepciójának kulcsfontosságú eleme. 2009 nyarán 2300 önkormányzati weboldal működött, ezzel a magyar lakosság túlnyomó részét, 9,5 millió lakost érnek el.

Az elektronikus ügyintézés szempontjából előremutató, hogy a honlap megléte gyakorlatilag már a nagyközségek körében is 100 százalékosnak tekinthető. A honlap-penetráció erősödését elsősorban a községek erősítették, ezek közül 2004-ben még csak 32 százaléknak volt weboldala. A honlappal rendelkező önkormányzatok harmada méri a weboldal látogatottságát, 7 százalékuk pedig teljes körű statisztikát vezet a weboldalon történt eseményekről.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

T-Home honlap felmérés internet önkormányzat penetráció GKIeNet
Kapcsolódó cikkek