Közélet

Az SZDSZ és az MSZP egymásra mutogat BKV-ügyben

A sajtóban hetek óta témát szolgáltatnak az elbocsátott BKV-s vezetőknek – különböző jogcímeken, főként végkielégítés formájában – juttatott hatalmas összegű közpénz körüli visszásságok. Lassan mindegyik párt képviselője megszólal a csillagászati összegű BKV-s kifizetések ügyében.

A kifizetett összegek teljes nagysága jelenleg nem ismert, azonban különböző becslések szerint elérheti a fél-, sőt inkább az egymilliárd forintot.

Egymásnak ugrottak a fővárosi koalíciós képviselők - írja a hírextra.hu. Miután kiderült az egyik eset (Szalainé botrányos végkielégítése), Lakos Imre fővárosi SZDSZ-es képviselő az egyik kereskedelmi televízió műsorában megjegyezte, hogy Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek is tudnia kellett a BKV tíz-, illetve százmilliós végkielégítéseiről.

Lakos további gondolatmenetéből egyenesen következik, hogy szerinte a főpolgármester-helyettes is felelős a botrányos kifizetésekért - írja az internetes oldal.

A Fővárosi Közgyűlés egyik szocialista tagja, Szalkai István nem érti, hogy Lakos miért tesz úgy, mintha Hagyó lenne „minden titkok tudója”, hiszen a Lakos által emlegetett információkat ő könnyebben meg tudta volna szerezni. „Amennyiben ilyen információkra lett volna szüksége, tisztségéből adódóan eddig is megszerezhette volna azokat, hiszen a BKV Zrt. igazgatótanácsának elnökét és a BKV Zrt. működésének folyamatos ellenőrzésére hivatott Felügyelő Bizottság elnökét is pártja, az SZDSZ delegálja.”

„Lakos Imre láthatóan arról is megfeledkezett, hogy a BKV Zrt. feletti felügyeletet Hagyó Miklós épp a gazdálkodási kérdések okán Ikvai-Szabó Imre Városfejlesztési, Gazdálkodási és Szociálpolitikai főpolgármester-helyettessel közösen látja el, és Ikvai-Szabó úr szintén az SZDSZ képviselőcsoportjának tagja. Megtévesztőnek tűnhet, hogy olyan politikus, aki tanácsnokként maga is első kézből tájékozódhatott volna, most a koalíciós partneren kéri számon saját információhiányát. Ez mindenképpen bizonyos hátsószándékokat és felelősség-elhárítást láttat”.

Az eddig nyilvánosságra került végkielégítési ügyek mindegyike a jelenlegi vezérigazgató, Kocsis István hivatalba lépése előtti időkhöz kötődik. Csakhogy a milliós béreket és tízmilliós végkielégítéseket tartalmazó menedzserszerződések kötésének gyakorlata az új vezérigazgató kinevezése után is folytatódott - számoltunk be reggeli cikkünkben.

Hagyó ikvai SZDSZ BKV MSZP szalkai Kocsis Lakos
Kapcsolódó cikkek