Közélet

Ficsor lehet az első távozó a Bajnai-kormányból, nem Draskovics

Az már borítékolható, hogy néhány miniszter ezért legkésőbb a költségvetés elfogadása után elhagyja a kormányt. Elsőként Ficsor Ádám.

Gőzerővel folyik a választási felkészülés az MSZP-ben. A következő időszakban minden szocialista pártvezető személyre szabott, érdemi választási feladatot kap. Ez azokat is érinti, akik hivatalosan csak a hónap végén elfogadásra kerülő bővítés után lesznek az ovb tagjai. A bővítés azután merült fel, hogy a felső vezetésben ellentét alakult ki az EP-választás lesújtó eredménye után.

A Népszabadság szocialista forrásból úgy értesült, hogy az MSZP programkészítő csoportját Lendvai Ildikó vezeti, a program szervezésében Lamperth Mónika elnökhelyettes kap érdemi feladatot. Molnár Csaba irányítja a kormányzati elszámolás elkészítését.

Az MSZP programja két részből áll majd: egy kormányzati tervcsomagból és egy a válság utáni időszak társadalmi problémáinak kezeléséről szóló programból.

A választást előkészítő szervező csoportot Szekeres Imre elnök-helyettes vezeti, s itt kapott szerepet Ujhelyi és Puch László pártigazgató. A társadalmi partnerekkel Kiss Péter egyeztet, Juhász Ferenc elnökségi taggal. Simon Gábor választmányi elnök és Mesterházy Attila frakcióvezető a saját szervezetük koordinációjáért felel. A kibővülő ovb új tagjai sem maradnak feladat nélkül.

A választási program megyei szintű összehangolását valószínűleg Boldvai László kapja, míg a budapesti koordinációt Burány Sándor. Ezenkívül fontos poszt a jelöltek felkészítése, ezt - kizárásos alapon - valószínűleg Ficsor Ádám kaphatja. Utóbbi azért is érdekes, mert Lendvai Ildikó a kongresszuson világossá tette: azok a kormánytagok, akik egész embert kívánó feladatot kapnak, legkésőbb a költségvetés elfogadása után ki kell hogy jöjjenek a Bajnai-kabinetből.

A Népszabadság értesülései szerint ez - jelen leosztásban - elsősorban Ficsor Ádámot érintheti, de ha vállalja majd a kampányfőnöki feladatot, Szekeres Imre is távozhat a kormányból. Forrásaink a lehetséges érintettek közé sorolták Kiss Pétert is, hozzátéve: a költségvetés elfogadásáig mindenképpen a kormányban kell maradnia.

Lendvai Ildikó MSZP bajnai-kormány miniszterek ficsor ádám
Kapcsolódó cikkek