Közélet

Handelsblatt: groteszk, szinte nevetséges a révkomáromi incidens

Az Európai Unió egyelőre kétoldalú ügynek tekinti a szlovák-magyar konfliktus megoldását a magyar panaszok ellenére, és a magyar külügyminisztérium is elsősorban Szlovákiával szeretné elrendezni az incidenst.

"Magyarország mindenekelőtt Szlovákiával szeretné tisztázni az ügyet” – hangoztatta Balázs Péter a Der Standardnak adott interjújában. A magyar külügyminiszter az osztrák lapnak kijelentette, hogy a szlovák kormány méltatlan helyzetbe hozta Sólyom Lászlót azzal, hogy nem egészen két órával a bejelentett látogatás előtt egy jegyzékben megtagadta tőle a belépést, mikor az államfő már úton volt. Balázs egyszerűen hamisnak nevezte a szlovák kormány érvelését, mely szerint biztonsági megfontolásokból tagadta meg a beutazás jogát a köztársasági elnöktől.

Tévesen értelmezte az Európai Bizottság ügyletes szóvivője, Michael Manna a helyzetet, miután kétoldalú ügynek tekinti a múlt pénteki magyar-szlovák incidenst – jelentette ki a köztelevízióban a Mesterházy Attila. Az MSZP frakcióvezetője szerint az unió ezeket a konfliktusokat szeretné távol tartani magától. A német Berliner Zeitung egyébként abszurdnak nevezte az unió álláspontját. Mesterházy méltatlannak titulálta azt a helyzetet, amelybe a Szlovákia hozta a köztársasági elnököt, a magyar félnek az ügyben egységesen fel kell lépnie.



„Szlovákiát az zavarja, hogy a Felvidéken egységes tömbben él a magyarság, és nem akarnak szlovákokká lenni” – nyilatkozta az Inforádiónak Hamberger Judit. A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint Szlovákia csak most építi saját nemzetállamát, ezért sietteti az asszimilációt. A szlovákok még messzire elmehetnek a magyarokkal szembeni vitában, mivel az unió a vitázó felekre bízta a probléma megoldását. Hamberger arra emlékeztetett, hogy Szlovákiában az elmúlt években a baloldal és a szélsőség összeállása, a magyar veszély állandó hangoztatása vált a legfőbb politikai ideológiává és gyakorlattá. Robert Fico kormányfő pedig megtestesíti a baloldali nacionalizmust.

„A nyugat-európai fülnek megdöbbentőnek, sőt egyenesen egzotikusnak, végtelenül távolinak, groteszknek, szinte nevetségesnek tetszik a révkomáromi incidens” – írta a Handelsblatt kedden. A német gazdasági-pénzügyi napilap a két ország a tűzzel játszik, ha tovább fajul a konfliktus, mivel az 1990-es években Jugoszláviában is olyan dolgok történtek, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy véli, hogy Fico kormánya belpolitikailag akár profitálhat is a diplomáciai incidensből, ha az egy rövid időre eltereli a figyelmet a válságról. A konzervatív német újság szerint külpolitikailag azonban csak veszíthet: az eset Magyarország politikai PR-ját erősíti.

Szlovák révkomáromi incidens magyar
Kapcsolódó cikkek