Közélet

Hóniggal elégedetlen, Oszkót kedveli az MSZP-frakció

Egyre több kritikus vélemény fogalmazódik meg az MSZP-frakcióban a kormány egyes "civil" minisztereivel szemben. Elsősorban Hónig Péter közlekedési tárcavezető teljesítményével elégedetlenek - tudta meg a Népszabadság.

A Népszabadság több, egymástól független forrása szerint a szocialisták elégedetlenek Herczog László szociális és munkaügyi, Varga István gazdasági és Hónig Péter közlekedési miniszter eddigi teljesítményével.

Míg Herczoggal kapcsolatban úgy vélik, hogy szándékai és céljai megfelelőek, de nehezen haladnak előre a tárcáját érintő ügyek, addig Varga Istvánnal kapcsolatban a frakcióvezetésből is többen megjegyezték: egyelőre nem tudja kellően mozgatni az apparátusát, "látszik, hogy a civilszférából jön, gyakran megvezetik a munkatársai" - írja a lap.

Ennél konkrétabb és egységesebb a negatív álláspont Hónig Péter közlekedési miniszterrel szemben. Hónig hamar ellenfeleket talált a frakcióban, miután a kormányalakítás után szembehelyezkedett a fővárosi szocialisták által szorgalmazott távhőáfa-csökkentéssel. Úgy tudni, végül a Hagyó Miklós- Burány Sándor-Szanyi Tibor hármas erős belső lobbijának eredménye az áfacsökkentés. Komoly belső feszültségeket okoz, hogy az MSZP-frakció gyakorlatilag semmit nem tud a MÁV-szárnyvonalak tervezett megszüntetéséről, a társaság átszervezéséről. Információink szerint néhány képviselő ebben az ügyben a miniszterelnökhöz fordult; ma egyeztet MÁV-ügyben a miniszter és a frakció szakcsoportja.

A lap forrásaink szerint a szocialista képviselőcsoport elsősorban Oszkó Péter pénzügyminiszter teljesítményével elégedett, mondván: mindenben egyeztet a kormánypártiakkal, és kompromisszumkész.

Hónig miniszter MSZP Oszkó kormány frakció
Kapcsolódó cikkek