Közélet

Két emelet? Azt már nem! Még az esti összebújás is elmarad a britek lustasága miatt

Egy frissen közzétett "állapotfelmérő" közvélemény-kutatás eredményei szerint szinte veszélyes mértékben lusták a britek. A helyiek mintegy harmada inkább elkésik, minthogy busz után fusson, több mint felük inkább liftezik, mint lépcsőzik, háromnegyedük pedig estére olyan fáradt, hogy már nincs kedve összebújni partnerével.

Két emelet? Azt már nem!

Nagy-Britannia legnagyobb egészségügyi non-profit szervezete, a Nuffield Health által készített felmérés eredményei szerint aggasztó mértékben lusták a brit állampolgárok. A több mint 2000 fő megkérdezésével készült reprezentatív kutatás eredményei szerint ugyanis a helyiek többsége módszeresen kerüli még a legegyszerűbb testmozgást is. A megkérdezettek 36 százaléka például inkább elkésik, minthogy a busz után fusson reggelente, 59 százalékuk a munkahelyre érve inkább liftezik, minthogy két emeletet lépcsőzzön. Estére pedig 15 százalékuk már annyira fáradtnak érzi magát, hogy inkább nézi az unalmas tévéműsort, minthogy felálljon csatornát váltani, ha elromlott a távirányító.

Ez a fajta lustaság azonban a partner- és családi kapcsolataikra is hatást gyakorol. A válaszadók 73 százaléka elismerte ugyanis, hogy esténként ritkán van már annyi energiája, hogy lefekvés előtt még összebújjon partnerével. Emellett a felmérésben résztvevő szülők közel kétharmada vallotta be, hogy általában túl fáradt ahhoz, hogy az otthon töltött órákban a gyerekével játsszon. Végül, bár a szigetország kutyakedvelő nemzetként is hírnevet szerzett magának, a válaszadók 52 százaléka mondta, hogy sokszor nyűgnek érzi a kutyasétáltatást.

Glasgowban a leglustábbak

A felmérés szerint a brit városok közül Glasgow lakosai hajlanak leginkább a henyélésre. A helyiek 75 százaléka ugyanis saját bevallása szerint nem mozog eleget, és nem tartja be a javasolt heti háromszori testmozgást.

A tíz leglustább város listáján a skót Glasgow-t Birmingham, Southampton majd London követi. Az előbbi városokban a helyiek 67, a fővárosban 66 százaléka nem végez, egészségügyi szempontból megfelelőnek tartott rendszerességgel testmozgást. Ezek mellett 60 százalék felett van a nem sportolók aránya Bristolban, Leedsben és Newcastleben is, éppen 60 százalék Norwich városában, és 59 százalék Manchesterben. A listát záró Cardiffban, a helyeiknek már "csak" nem 42 százaléka mozog kellő intenzitással.

A magyarok ritkán vagy egyáltalán nem sportolnak

A Nielsen piackutató ez év elején közzétett nemzetközi kutatásának magyar vonatkozása a testmozgás rendszertelenségére hívta fel a figyelmet. Igaz ugyan, hogy - saját bevallása szerint – a magyarok 93 százaléka végez testmozgást, de ezt ritkán és rendszertelenül teszi. A válaszadók közül csak minden tizedik tornázik, és minden harmadik sétál rendszeresen. A futók aránya 8, az aerobic edzésre járóké és a csapatsportot űzőké 6-6 százalék, míg az úszóké alig 4 százalék.

A GfK Hungária május végén közzétett, a magyarok egészséges életmóddal kapcsolatos attitűdjét vizsgáló kutatás is aggasztó képet festett a magyarok fizikai állapotáról. Bár a felmérés az egészségtudatos vásárlási és étkezési szokásokra fókuszált, de a kutatók rákérdeztek a sportolási szokásokra is. Megállapításaik szerint a magyarok 60 százaléka soha nem sportol, ráadásul ez az arány az alacsonyabb társadalmi rétegekben még magasabb. A kutatás szerint a fizikai kondíció karbantartására a társadalom 2 százalékát kitevő "felső klasszik" réteg, a társadalom 14 százalékát alkotó "befutott értelmiségiek" és a 17 százalékot alkotó "hedonista fiatalok" figyelnek oda a legjobban, de ezeknek is csak egyötöde sportol rendszeresen, 40 százalékuk inkább alkalmanként végez testmozgást.

lustaság kutatás Nielsen felmérés egészség busz futás
Kapcsolódó cikkek