Közélet

"Kőbe vésett" számok: Lamperth csatára készül Bajnaival

Holnap egyeztetnek első alkalommal Bajnai Gordonnal a 2010-es büdzséről az MSZP elnökség tagjai - derült ki Lamperth Mónika Népszavának adott interjújából.

A miniszterelnök elmegy a pártszékházba, hogy ezzel is jelezze: bár a hiány mértékét "kőbe véste", azért bizonyos határokon belül kész engedni - írja a napilap.

Lamperth kemény csatára számít a költségvetési tárgyalásokon. A szocialista párt elnökhelyettese már a megbeszélés előtt leszögezte: egyetlen esztendő alatt nem lehet az önkormányzatoktól 120 milliárd forintot elvonni, azt több évre felosztaná, és önkormányzati feladatkörök megszűntetésével párosítaná.

Az önkormányzati kötelező feladatok csökkentésére a kormánytól várja a javaslatokat, de van dolguk a helyi közgyűléseknek, képviselőtestületeknek is. "Az önkormányzatok szabadon választott feladatai fontosak ugyan, ám a nehéz helyzetben végig kell gondolni mire, mennyit költenek" - mondta. "A megyei önkormányzatok az elmúlt években hatalmas összegeket fordítottak sajtóra, saját népszerűsítésükre. Ezeket a kiadásokat biztos, hogy lehet csökkenteni."

A párt állapotáról kiemelte: jóval alacsonyabb a párt támogatottsága, mint szeretnék. Ezért a szervezeteik számára különösen fontos, hogy tudatosan készüljenek az országgyűlési választásra. Választási költségvetést azonban nem készítenek, mert "most az ország érdeke nem ezt kívánja".

120 milliárd Bajnai Gordon MSZP választás önkormányzat Lamperth költségvetés
Kapcsolódó cikkek