Közélet

Mennyit ér Michael Jackson holtan?

Negyvennyolc nappal a halálát követően Michael Jackson 100 millió dolláros bevételt termelt örököseinek. Vagyonának kezelői újabb 100 millió dollárt várnak az év végéig.

„Ez új rekord és nyilvánvalóan jó ideig nem döntik meg” – lelkendezett a New York Timesnak John G. Branca, Michael Jackson végrendeletének egyik végrehajtója. A popsztárral kapcsolatos merchandising megállapodások eddig 100 millió dollárt hoztak és várhatóan még ugyanennyit termelnek az év végéig.

A vagyonkezelők nem tétlenkednek: már megszületett a megállapodás a filmjogokról, egy 150 dolláros album kiadásáról, iskolaszerekről és emlékérmékről. Eközben igyekeznek visszagyűjteni azokat a relikviákat, amelyeket csaknem elárvereztek tavasszal Jackson tartozásainak kiegyenlítésére.

Branca nem titkolja, hogy Elvis Presley vagyonának kezelőit tekinti példaképének, mint ahogy azt sem, hogy szeretne még a Királynál is nagyobb hasznot szerezni a sztár emlékével. Presley neve csak a múlt évben 55 millió dollárt hozott, a legendával kapcsolatos kereskedelmi jogok 85 százalékát 2004-ben vásárolta meg a zeneiparban tevékenykedő Robert Sillerman mintegy 100 millió dollárért.

A gond az, hogy Michael Jackson vagyonából 40 százalékos részesedést kap a popsztár édesanyja, aki már többször konfliktusba került a most vagyonkezelőként eljáró Brancával és társával. Júliusban Katherine Jackson megpróbálta megszerezni a vagyonkezelői jogokat, de keresetét a bíróság elutasította.

A Jackson-vagyont több százmillió dollárra becsülik, annak része néhány nagyértékű eszköz is, például 50 százalékos részesedés a Sony/ATV-ből, amely egyebek mellett a Beatles-dalok jogait is birtokolja. Csak ez a vagyonrész 500 millió dollár körüli értéket képvisel, viszont Jackson 300 millió dolláros tartozást halmozott fel a Barclaysnál. Branca számításai szerint Jackson neve a következő években évi 50-100 millió dollárt hozhat.

végrendelet Jackson vagyon Presley
Kapcsolódó cikkek