Közélet

Sólyom: A gyilkosságsorozat nem cigány-ügy - Formálódik a szlovákiai Jobbik

Segítséget ígért a Kislétán meglőtt 13 éves kislánynak a köztársasági elnök, aki a kisebbségi ombudsmannal együtt látogatta meg a gyereket a nyíregyházi kórházban.

Az emberek eddig hallgattak, mintha a romák elleni támadássorozat teljesen természetes dolog lenne Magyarországon. Ezért is fogadták sokan örömmel, hogy Sólyom László államfő tegnap Kállai Ernő kisebbségi ombudsman társaságában meglátogatta a kislétai támadásban súlyosan megsérült 13 éves kislányt a nyíregyházi kórházba. Könyveket és ajándékcsomagot vittek neki ajándékba.

A köztársasági elnök először 20 percen át tárgyalt a kórház igazgatójával a kislány állapotáról, aztán együtt mentek át az intenzív osztályra. Ott szintén 20 percet töltött az államfő, azt követően pedig azt mondta, hogy az erős akaratú kislány túl van az életveszélyen, a körülményekhez képest jól van, és ami a legfontosabb, hogy meg akar gyógyulni.

„A mi felelősségünk az, hogy ne legyen belőle elfeledett áldozat” – mondta az államfő. Minden segítséget igyekeznek megadni számára a tragédia feldolgozásához, a gyógyuláshoz és további életének alakításához. Sólyom a kórházban találkozott az árván maradt kislány nagymamájával és nagynénjével is, akik a kórházi ápolás után magukhoz veszik. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman fontos társadalmi üzenetnek tartja, hogy Sólyom László meglátogatta a kislányt.

„Azt gondolom, mindazok a lépések, amiket az elnök az elmúlt napokban megtett, rendkívüli fontosságúak, és úgy érzem, az egész társadalom számára nyilvánvalóvá vált, hogyan kell gondolkodni az ilyen eseményekről. Az államfő a nemzet egységét jelképezi, és ebből következően az ő kiállása az iránymutató” – fogalmazott Kállai. Az ombudsman az orvosoktól kapott információ alapján nem tudott pontos választ adni arra a kérdésre, hogy a kislánynak meddig kell még a gyógyintézetben maradnia és lesz-e szükség további műtétekre. Ugyanakkor a kislány védelméről továbbra is a rendőrség gondoskodik. A nyomozók is beszéltek vele, de úgy tudni, nem emlékszik, csak arra, hogy rájuk törték az ajtót. A Szabolcs megyei Kislétán augusztus 3-ára virradóra lőttek rá házukban egy anyára és 13 éves lányára sörétes puskával.



A támadó vagy támadók egyelőre ismeretlenek. Sólyom László államfőt eddig azért bírálták, mert túl sokáig hallgatott a romagyilkosságok ügyében.

Felerősödtek ezek a hangok, amikor kiderült, hogy nem ment el a brutálisan megölt Balogh Mária temetésére. Mára azonban már mindegyik cigány szervezet egyetért abban, hogy a köztársasági elnök nyilatkozatai fontos üzeneteket tolmácsolt a többségi társadalomnak a robbanásig feszült helyzetben.

„A gyilkosságsorozat nem cigány-ügy, egész Magyarország stabilitását érinti” – mondta például a Bajnai Gordon miniszterelnökkel való találkozó után. Tegnap éppen a Néma Nővérek elnevezésű értelmiségi csoportosulás csatlakozott az államfő által megfogalmazott gondolathoz, és felkérték őt, hogy rendeljen el nemzeti gyásznapot. Kezdeményezték azt is, hogy augusztus 20-án a Kossuth téren az ország zászlaját eresszék félárbocra és tűzzék ki a gyászlobogót is.

Formálódik a szlovákiai Jobbik
Ismét pártalapításra készül a szélsőséges nézetei miatt korábban betiltott Szlovák Testvériség nevű szervezet. A szervezet volt vezére, Marián Kotleba bejelentette, hogy amennyiben az állam nem tesz semmit a „cigánybűnözés” felszámolása ellen, megismétlik múlt hétvégi, szentmihályfalvi akciójukat, és ha kell, akár több felvonulást is tartanak az ország különböző pontjain. Miroslav Kusy politológus a pozsonyi Új Szónak azt mondta, a szervezet előtt mintaként a magyarországi Jobbik áll, amely az EP-választásokon sikeresen szerepelt.

Sólyom Kisléta gyilkosság
Kapcsolódó cikkek