Közélet

"Te büdös cigány! Nem ennyit kellett volna megölni" - Újabb atrocitás

„Te büdös cigány! Nem ennyit kellett volna megölni, ki kellett volna irtani mindenkit, miattatok nem alszunk éjszakánként!”— a sértett állítása szerint ezt mondta neki egy rendőr, miközben kerékpárostól belökte kisfiát az árokba egy igazoltatás során. Az apa egyébként leukémiás kislányának indult fiával hamburgert venni egy büfébe, de nem volt kivilágítva a kerékpárjuk. Így az állítólagos atrocitás mellett a roma család még ötvenezer forintos büntetésre is számíthat. Az apa a bánásmód miatt panaszt tett a rendőrségen - olvasható a Roma Sajtóközpont RSK) jelentésében.

A törökszentmiklósi középkorú családapa tizenhárom éves fiával este tíz óra körül kerékpárral ment hamburgert venni a fiú tizenöt éves, leukémiás nővérének, mert a kislány nagyon szeretett volna ezt enni - olvasható az RSK közleményében. 



Az apa a Roma Sajtóközpontnak (RSK) azt mondta: útközben két járőr megállította őket, mert nem volt kivilágítva a biciklijük. A negyvenéves panaszos állítása szerint az igazoltatás során minden előzmény nélkül az egyik rendőr hátrabilincselte a kezét, társa pedig a fiára lökte a kerékpárokat, aki ettől az árokba zuhant a biciklikkel együtt.

Ezután állítása szerint az apát, az őt megbilincselő rendőr betuszkolta a járőr-kocsiba, miközben azt kiabálta neki: „Te büdös cigány! Nem ennyit kellett volna megölni, ki kellett volna irtani mindenkit”, és utalva a romák ellen elkövetett merényletek miatti fokozott rendőri munkára, magyarázatul hozzáfűzte: „miattatok nem alszunk éjszakánként”.

Az apa elmondása szerint erre normális hangnemben úgy reagált: „én azért kapom a fizetésemet, mert ásom az árkokat az önkormányzatnak, te pedig azért, hogy vigyázz ránk!” Mire a járőr állítólag úgy válaszolt: ”nem érdekel, te is olyan büdös cigány vagy, mint a többi!”. A roma férfit előállították a rendőrök a helyi rendőrkapitányságon, majd másfél óra múlva hazaengedték azzal az ígérettel, hogy ötvenezer forintos bírságra is számíthat.

Az árokba lökött fiú, szerencsére nem sérült meg és miután apját elvitték, kimászott az árokból és hazament - mondta az apa. Farkas István hozzátette: az igazoltatás során csak az egyik járőr „büdös cigányozta”, a másik próbálta csitítani társát.

A roma férfi panaszt tett a Törökszentmiklósi Városi Rendőrkapitányságon az intézkedő rendőrök ellen. Tóth Péter rendőrkapitány az RSK-nak úgy nyilatkozott: harminc napon belül kivizsgálják a panaszt, és ha a sértett kéri, akkor a Független Rendészeti Panasztestülethez (FRP) is továbbítják az ügyet. Hozzátette: az FRP állásfoglalása alapján közigazgatási hatósági eljárásban hozhat intézkedést az ügyben az országos rendőr-főkapitány.

A történtekre reagálva a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke az RSK-nak úgy vélte: „a cigányemberek akkor bíznak majd a magyar rendőrségben, ha az képes lesz megszabadulni a cigányellenes indulatok szerint intézkedő rendőröktől.” Horváth Aladár szerint az ilyen ügyek tanulsága az a kérdés: „hogyan bízzanak így a cigány emberek a romák ellen elkövetett, hat halálos áldozatot követelő sorozatgyilkosságok elkövetőinek a kézre kerítésében?”

Ahogy arról a RSK korábban már beszámolt: Sajóládon tavaly nyáron hasonló ügyben tett panaszt intézkedő rendőrök ellen a helyi roma önkormányzat elnöke, akit állítása szerint megvertek az igazoltató járőrök, miközben azt kérdezték tőle: „hol hagyta a hullazsákot?” Bár a művese-kezelésre járó, egyik szemére vak férfi, orvosi igazolást is kapott zúzódásos sérüléseiről, a Borsod Megyei Főügyészség idén májusban bizonyíték hiányában megszüntette az eljárást az intézkedő rendőrök ellen - zárul az RSK közleménye.

emberjog Horváth Aladár cigány Roma Sajtóközpont roma Roma Polgárjogi Alapítvány
Kapcsolódó cikkek