BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törvény-előkészítés: szabályok a leendő Ptk.-hoz

Törvény-előkészítés. Néhány szerződéstípus, illetve rendelkezés kivételével jövő májusban lépne hatályba az új Ptk. Addig meg kell alkotni az érvényesüléséhez szükséges szabályozásokat az előírt ütemezésben, a kormány által a közelmúltban elfogadott előterjesztés szerint.

Bár az Országgyűlés csak az ősszel fogadhatja el az új kódexet, a tervek alapján már a parlament őszi ülésszakát megelőzően, szeptember elejére elkészül a hatálybalépését és végrehajtását szolgáló törvény, valamint több nélkülözhetetlen törvénycsomag tervezete.

Az új családjogi rendelkezések és a munkajogot érintő szabályok teszik szükségessé például a szociális és munkaügyi törvénycsomag beterjesztését. A Ptk. cselekvőképességgel összefüggő rendelkezései indokolják egyebek között a betegjogi előírások módosítását, ezek az egészségügyi törvénycsomagban kapnak helyet.

Mivel a kódex új szerződéstípusokkal, jogintézményekkel gyarapítja a pénzügyi intézményrendszert, készül egy pénzügyi törvénycsomag is. Módosul továbbá az ingatlan-nyilvántartási törvény, az anyakönyvekről, a házasságkötésről és a névviselésről, valamint a hagyatéki eljárásról szóló törvény, változik az alapítványok, egyesületek nyilvántartása. Hosszabb időt vesz igénybe a tengerentúlon oly népszerű és az unióban is szorgalmazott csoportos perlés intézményéhez szükséges, a károsultak helyzetét megkönnyítő törvényi szabályozás.

 Lényege, hogy a sokakat érintő vitában akár egyetlen károsult – vagy az arra hivatott érdek-képviseleti szerv – keresetéhez csatlakozva, közvetlen perben állás nélkül a többi károsult is jóvátételhez juthat.

A tervezet kidolgozására jövő őszig kapott határidőt az igazságügyi és rendészeti tárca. Vannak ugyanis az 1220 paragrafusból álló törvénykönyvnek olyan részei, amelyek bevezetése hosszabb felkészülési időt kíván. Így például a közvetítői szerződés, a pénz- és hitelviszonyok, a biztosítéki és biztosítási szerződések, továbbá a bizalmi vagyonkezelés szabályai csak 2011. január elsején lépnek hatályba a kormánydöntés értelmében.

Készülő szabályozások

Az új Ptk. hatálybalépéséről és végrehajtásáról
Szociális és munkaügyi törvénycsomag
Egészségügyi törvénycsomag
Pénzügyi törvénycsomag
A hagyatéki eljárásról
Az egyesületek, alapítványok nyilvántartásáról
A csoportos perlésről

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.