Közélet

Amerikaiakat és briteket vádol terrorcselekményekkel Irán

Az iráni Forradalmi Gárda vezetője úgy nyilatkozott: Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Pakisztán áll a katonai szervezet 42 tagjának életét követelő vasárnapi támogatás mögött.

A vasárnapi öngyilkos merénylet végrehajtója a Forradalmi Gárda öt vezetőjét és 37 tagját ölte meg a derekára erősített robbanószerrel. Az ország első számú katonai szervezetének vezetője szerint brit és amerikai elemek állnak a támadás mögött.

Az akciót a Jundallah (Isten katonái) nevű szunnita szervezet vállalta magára egy az al-Kaida üzeneteit továbbító webolalon. A terrorszervezet a szunnita kisebbségekkel szemben elkövetett bűnökkel indokolja a kormányerők ellen végrehajtott támadást. A bejelentés hitelességét nem igazolták – jelenti az AP.

A Jundallah korábban elszórtan hajtott végre támadásokat siíta civilek és a Forradalmi Gárda katonái ellen. Mohammad Ali Jafari, a Forradalmi Gárda vezetője kőkemény válaszcsapást ígért, miután – mint mondta – új bizonyítékok állnak rendelkezésére a támadok brit és amerikai kapcsolatairól. Az iráni elnök eközben arra szólította fel Pakisztánt, adja ki az ott rejtőző terroristákat, akik szerinte egyértelműen felelőssé tehetőek a támadásért.

Pakisztán siíta Irán szunnita terrortámadás öngyilkos merénylő
Kapcsolódó cikkek