Közélet

Beteljesült riói remények

Első ízben rendezhetnek olimpiát a dél-amerikai kontinensen, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság koppenhágai ülésén Rio de Janeirónak ítélte a XXXI. nyári olimpiai játékok rendezési jogát 2016-ban.

Az utolsó körös négy pályázó közül Rio de Janeiro ajánlotta a legtöbbet, a tervek mintegy 14,4 milliárd dollárról szóltak. A legjelentősebb befektetést minden pályázó esetében az infrastrukturális fejlesztések jelentették: Chicago egymilliárd, Madrid 3,44 milliárd, Rio de Janeiro 11,1 milliárd, Tokió négymilliárd dollárt irányzott elő ilyen jellegű beruházásokra.

A szponzoroktól Rio de Janeiro 570 millió, Madrid 659 millió, Tokió 708 millió, Chicago 1,83 milliárd dollár bevételt remélt.
Rio de Janeiróban a játékok tervezett helyszínei közül 18 már kész, a jövőben kilenc újat húznak fel, s hat csarnok, illetve pálya kizárólag az olimpia idején működne. Az olimpiai falu 34 apartmanházában 17 700 ágy várja majd a vendégeket.


A játékok rendezésének költségvetése az eddigi tapasztalatok alapján akár az eredeti többszörösére is duzzadhat. Athén kezdetben 1,6 milliárd dollárra becsülte a költségeket, végül 16 milliárdjába került a 2004-es esemény.


Peking szintén 1,6 milliárd dolláros költségre számított, ám a legutóbbi összesítések már 30-40 milliárdról szólnak – idézi a Wall Street Journal Andrew Zimbalist közgazdászt. A következő olimpiának helyet Londonból már most olyan hírek jönnek, hogy biztosan túllépi a tervezett ötmilliárd dolláros keretet, a tényleges költségek elérhetik a 19 milliárdot is.


Eközben a kiadásokkal szemben álló bevételi adatok – jegy- és szponzorbevételek – akár csalódást keltők is lehetnek. A riói szervezők a jelenlegi állás szerint az említett tételekből összesen 2,82 milliárd dolláros bevételre számítanak. Egyértelmű előny ugyanakkor a mindenkori rendező város számára az esemény turizmusra gyakorolt kedvező hatása. Az olimpiához kapcsolódó építkezések és beruházások munkahelyeket teremtenek, valamint olyan többlet-infrastruktúrát hoznak létre, amely az ötkarikás játékok nélkül csak terv maradt volna.

Az olimpia a brazil gazdaság növekedésének fenntartására is jótékony hatással lehet, az előzetes számítások szerint 2027-ig 51 milliárd dollárt is pumpálhatnak Dél-Amerika legnagyobb gazdaságába. Pozitív hatású lehet emellett az is, hogy az előmunkálatok 2016-ig évente 120 ezer új állást teremthetnek – vetítette előre egy a helyi sportminisztériumnak készített jelentés.


Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiai Mozgalom elnöke szerint a pénteki döntés Budapest számára kedvező üzenet, ugyanis beigazolódott, nem a papírforma dönt, ráadásul a dél-amerikai város győzelmével nagy esély nyílt Európa előtt a 2020-as olimpia megrendezésére.


„Eljön az az idő, amikor Kelet-Európára is sor kerül. Rio példája mutatja, hogy ha egy ország elkötelezett, szorgalmas és kitartó, akkor el lehet érni a célt. Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyértelmű célja az olimpiai zóna kiterjesztése, nekünk arra kell koncentrálnunk, hogy az első kelet-európai rendezők legyünk, és az sem baj, ha netán ez elsőre nem is sikerül.


Azzal, hogy nem Madrid győzött, nyitva maradt a lehetőség 2020-ra vagy 2024-re Európa számára, és Budapest tovább dolgozhat a 2011-ben benyújtandó pályázat előkészítésén” – mondta a Világgazdaságnak Szalay-Berzeviczy Attila. A következő lépés az olimpiatörvény elfogadása, amely után februárra vagy márciusra felállhat az előkészítő bizottság is, így a sikeres előkészítő munka után a 2020-as ötkarikás játékokra 2011-ben be lehet adni a pályázatot – véli a mozgalom elnöke.

Budapesti álmok és esélyek

Egy esetleges budapesti olimpia megrendezése a magyar gazdaságra is rendkívül jó hatással lehetne – állítja a PricewaterhouseCoopers 2006-ban aktualizált tanulmánya.

E szerint egy ilyen léptékű sportesemény megrendezése kicsit több mint 5000 milliárd forintba kerülne, többek között a négyes és az ötös metrót, valamint három új Duna-hidat kellene hozzá megépíteni a fővárosban. Elemzők nem tartják megvalósíthatatlannak az olimpia megrendezését.

Elemi feltétel a politikai, a gazdasági és társadalmi szereplők egységes akarata, a rendezés teljes körű támogatottsága. A Budapesti Olimpiai Mozgalom érvelése, hogy az ötkarikás játékokhoz kapcsolódó infrastrukturális beruházásokat egyébként is tervezik.

E szerint egy ilyen léptékű sportesemény megrendezése kicsit több mint 5000 milliárd forintba kerülne, többek között a négyes és az ötös metrót, valamint három új Duna-hidat kellene hozzá megépíteni a fővárosban. Elemzők nem tartják megvalósíthatatlannak az olimpia megrendezését.

Elemi feltétel a politikai, a gazdasági és társadalmi szereplők egységes akarata, a rendezés teljes körű támogatottsága. A Budapesti Olimpiai Mozgalom érvelése, hogy az ötkarikás játékokhoz kapcsolódó infrastrukturális beruházásokat egyébként is tervezik. -->

Rio de janeiro Szalay-Berzeviczy Attila Budapesti Olimpiai Mozgalom rió olimpia
Kapcsolódó cikkek