Közélet

Gálszécsy: Ne politikusok vezessék a Nemzetbiztonsági Hivatalt

Gálszécsy András volt titokminiszter arra figyelmeztet: véget kellene vetni annak a gyakorlatnak, hogy az efféle szervezetek vezetését politikai kinevezettekre bízzák.

Szerinte egy esetleges kormányváltáskor semmilyen állami hivatalt nem kellene fenekestül felforgatni. Különösen nem a titkosszolgálatokat, hiszen a korábbi főigazgató már éppen eléggé felforgatta az NBH-t. - Most már inkább nyugalomra lenne szükség - hangsúlyozta a Népszabadságban a volt miniszter.

Ami a hitelvesztést illeti, Gálszécsy úgy véli, hogy ez az állami szervekre - a bíróság és az ügyészség kivételével - öszszességében érvényes, mert működésüket egyértelműen a pártpolitikai érdekek határozzák meg. Így a titkosszolgálatokat sem érdemes kiemelni.

A jelenlegi helyzet okát jórészt abban látja, hogy a vezetők még a szakmai felkészültséget igénylő tisztségekben is többnyire politikai kinevezettek. A közigazgatási államtitkári poszt megszüntetése, illetve a politikához kötődő szakállamtitkári tisztség bevezetése Gálszécsy szerint odavezethet, hogy egy új kormány hivatalba lépése után a tárcáknál legfeljebb a főosztályvezetők maradnak a helyükön.

NBH titokminiszter Gálszécsy nemzetbiztonsági
Kapcsolódó cikkek